معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
فشار خون بالا اصلیترین عامل خطر قابل تغییر برای ناتوانی و مرگ و میر زودرس
بیماری فشار خون بالا، اصلیترین عامل خطر قابل تغییر برای ناتوانی و مرگ و میر زودرس ناشی از بیماری های قلبی، بیماریهای مزمن کلیه و سکته مغزی در جهان و ایران می باشد.

به گزارش روابط عمومی- دکتر خداداد شیخ زاده، معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان این مطلب گفت: بیماری فشارخون علیرغم اینکه معمولا"به راحتی قابل تشخیص و درمان است و درمان دارویی دارد و به راحتی کنترل میشود، اما در بسیاری از نقاط دنیا به میزان ناکافی شناسایی، درمان و کنترل میشود.
وی گفت: فشار خون بالا عامل ۴۰ درصد مرگها در بیماران دیابتی و عامل ۵۳درصد مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی و سکتههای مغزی میباشد و شواهد نشان دادهاندکه کاهش فشار خون حدود ۴۰-۳۵ درصد خطر سکتههای مغزی و ۲۵-۲۰ درصد خطر سکتههای قلبی را کاهش میدهد.
وی ادامه داد: فشار خون باعث افزایش خطر مرگ مادر و جنین در هنگام بارداری، دمانس، نارسایی کلیه و نابینایی میگردد، شواهد نشان دادهاندغربالگریهای فرصت طلبانه در محیط کار، کارخانجات، بیمارستان ها، اماکن عمومی، مدارس باعث بهبود شاخصهای شناسایی، کنترل و درمان فشار خون بالا در سطح جامعه میشود.
دکتر شیخ زاده افزود: براساس پیمایش نتایج ملی بیماریهای غیر واگیر در سال ۱۴۰۰ حدود ۳۲درصد افراد ۱۸ سال و بالاتر کشورمان و حدود ۲۷ درصد استان سیستان و بلوچستان دچار فشار خون بالا میباشند. (فشار خون سیستولیک ۱۴۰ میلی متر جیوه و بالاتر یا فشار خون دیاستولیک ۹۰ میلی متر جیوه و بالاتر). متاسفانه علیرغم افزایش آگاهی طی سالیان اخیر، میزان آگاهی مردم از ابتلا به این بیماری همچنان در سطح پایین قرار داشته است (۵۴ درصد استان) و حدود نیمی از مبتلایان تحت درمان قرار دارند و حدود ۳۲ درصد (استان) درمان موثر دریافت کرده اند.
وی افزود: برای پیشگیری و کنترل بیماری فشارخون بالا، بحث بدون علامت بودن این بیمارى، عدم اطلاع افراد مبتلا به فشارخون بالا از بیمارى و نیز عدم درمان صحیح و کنترل بیماری است، به همین دلیل این بیمارى به عنوان قاتل خاموش شناخته می شود.
وی یکی از موانع مهم در کنترل موثر فشارخون بالا را عدم اطلاع مردم از بالا بودن میزان فشارخون خودشان عنوان کرد و افزود: فشارخون بالا میتواند به سادگی در منزل یا در پایگاه سلامت شناسایی شود، بدیهی است که پزشکان و مراقبین سلامت، بهورزان در سطح یک خدمات بهداشتی و درمانی، خط مقدم مدیریت این بیماری و عامل خطر بیولوژیک میباشند.
گفتنی است: هر ساله روز ۱۷ ماه می (۲۷ اردیبهشت ماه) به عنوان روز جهانی فشار خون، بهانهایبرای اطلاع رسانی جهانی در خصوص اهمیت این بیماری و اندازه گیری مرتب آن به منظور پیشگیری، مراقبت و درمان آن است. هدف از این مناسبت سالانه ارتقای آگاهی و درک مفهوم فشار خون بالا و شعار امسال «فشار خون خود را دقیق اندازه گیری کنید» و پیام آن (( با اندازه گیری دقیق فشار خون و کنترل آن، عمر طولانیتری داشته باشید) )
روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment