غربالگری دیابت در کلیه مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی برای افراد بالای ۳۰ سال انجام میشود
با توجه به اینکه نیمی از مبتلایان به دیابت از بیماری خود آگاهی ندارند، تمامی افراد بالای ۳۰ سال می توانند به پایگاهها و خانه های بهداشت مراجعه و از نظر این بیماری غربالگری شوند.

به گزارش روابط عمومی ـ زهرا سرگزی مدیرگروه بیماریهای غیرواگیر دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: نظام سلامت برنامههای مختلفی برای پیشگیری از بیماریهای غیرواگیر دارد که یکی از این موارد برنامه شناسایی و مراقبت بیماری دیابت در نظام سلامت است که اختلالات دیابت، فشار خون و چربی خون رو در افراد شناسایی و تحت مراقبت قرار گرفته می شوند.
وی ادامه داد: بیماران شناسایی شده در پایگاه سلامت و خانه بهداشت ماهانه توسط بهورز مراقبت میشوند و در مراکز جامع خدمات سلامت هر سه ماه یکبار پزشکان بیماران را ویزیت میکنند.
وی افزود: بر اساس پیمایش ملی عوامل خطر بیماریهای غیرواگیر که در سالهای ۱۳۹۵ و ۱۴۰۰ در کشور انجام شده است شیوع دیابت در استان سیستان و بلوچستان از ۹ درصد در سال ۱۳۹۵ به ۱۳ درصد شیوع در سال ۱۴۰۰ رسیده است که یعنی شیوع دیابت در استان روند افزایشی داشته است. شیوع دیابت در سطح کشور هم روند افزایشی داشته بطوریکه شیوع دیابت در سال ۱۳۹۵ از ۱۱ درصد به ۱۴ درصد در سال ۱۴۰۰ رسیده است و به نظر میرسد که این روند افزایشی همچنان ادامه دارد.
خانم سرگزی گفت: تغییر سبک زندگی مهمترین عامل افزایشی روند بروز دیابت است. سبک زندگی شهرنشینی که شامل مصرف زیاد کالری، شیوع چاقی و کم تحرکی یکی از عوامل خطر دیابت است.
وی عنوان کرد: بیش از نیمی از مردم حداقل تحرک لازم که ۱۵۰ دقیقه تحرک در هفته است را ندارند. چاقی یکی از مهمترین عوامل خطر ابتلا به دیابت است و در عین حال مصرف میوه و سبزیجات هم خیلی پایین است و در کنار آنها مصرف سیگار، قلیان و الکل هم وجود دارد که همه اینها در کنار هم علت افزایش دیابت در سالهای اخیر بوده است.
مدیر گروه بیماریهای غیرواگیر مرکز بهداشت استان گفت: ابتلا به بیماری های غیرواگیر نظیر دیابت و فشار خون بالا وابسته به عوامل اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی یک جامعه است.
وی ادامه داد: دیابت نوع ۲ معمولا بیماری میانسالان و سالمندان است؛ اما طی سالهای اخیر به علت افزایش میزان چاقی، عدم تحرک بدنی و رژیم غذایی نامناسب در گروه سنی نوجوانان و جوانان استان نیز به طور فزایندهای دیده میشود.
به گفته زهرا سرگزی استفاده از فست فود ها در سنین جوانی و نوجوانی و به دنبال آن چاقی و همچنین مصرف دخانیات در همین سنین از عوامل مهم ابتلا به دیابت می باشد.
وی ادامه داد: دیابت نوع ۲ بیش از ۹۰ درصد از کل دیابت را تشکیل میدهد، درباره ریسک فاکتورهای دیابت نوع دو، می توان گفت: چندین عامل خطر شامل سابقه خانوادگی دیابت، اضافه وزن، رژیم غذایی ناسالم، عدم تحرک بدنی، افزایش سن، فشارخون بالا، قومیت، اختلال تحمل گلوکز (IGT) و اختلال قند ناشتا، سابقه دیابت بارداری و تغذیه نامناسب در دوران بارداری با دیابت نوع ۲ مرتبط است.
وی افزود: هرچه فعالیت بدنی افزایش یابد برای کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ خوب است، توصیه می گردد: افراد باید حداقل ۱۵۰ دقیقه فعالیت هوازی با شدت متوسط تا شدید (مثلا پیادهروی، دویدن، شنا یا دوچرخهسواری) در هفته در فواصل منظم طی ۳ تا ۵ روز را به عنوان هدف خود قرار دهند. علاوه بر این توصیه میکنیم در هفته یک ساعت فعالیتهای قدرتی، استقامتی و انعطافپذیری انجام دهند.
وی یادآور شد: با پیگیری روشهای سالم برای زندگی میتوان بروز دیابت را حداقل ۱۱ سال به تاخیر انداخت و حتی در۲۰ درصد موارد از بروز آن جلوگیری کرد. مداخلات موثر در روش زندگی شامل کاهش وزن (حداقل تا ۷ درصد) از وزن اولیه فرد با استفاده از رژیم غذایی سالم (کم چربی و کم کالری) و فعالیت بدنی با شدت متوسط (حداقل ۱۵۰ دقیقه در هفته) است.
comment