شیر مادر بهترین تغذیه برای نوزاد است
شیر مادر بهترین غذا برای شیرخواران محسوب می شود

مدیر سلامت جمعیت خانواده ،مدارس و تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان این مطلب گفت: شیر انسان به گونه است که برای تغذیه کودک طراحی شده و تمام نیازهای او را برطرف میگند، همچنین شیر انسان ایمن بوده و در پیشگیری از عفونت در شیرخوار کمک کننده است.
دکترمریم زابلی ادامه داد: شیر مادر از شیر خوار در برابر بسیاری از بیماریها محافظت می کند و تا پایان شش ماهگی برای شیر خوار کفایت می کند، تغییرات شیر مادربا نیاز شیرخوار تناسب دارد و کمک موثر در رشد جسمی و ذهنی کودک می کند.
وی ادامه داد: شیر مادر از مادر در مقابل سرطان پستان حفاظت می کند و باعث ایجاد ارتباط عاطفی و جسمی بین مادر و کودک می گردد. بر خلاف تصور عامه، تغذیه کودک با شیر مادر منجر به عدم گرفتاری به شکستگی استخوان ران می شود که در افراد مسن شایع است .
وی افزود: ترکیب شیر مادرمطابق سن شیرخوار، از شروع تا پایان هر وعده شیردهی ، مابین دفعات مختلف شیردهی ودر طول روز تغییر می کند در حالی که ترکیب شیر مصنوعی علی رغم تغییر نیاز کودک، ثابت است.
به گفته دکتر زابلی در 2-3 روز اول پس از زایمان تولید آغوز شروع شده که بسیار مغذی و حاوی مواد ایمنی بخش است و برای محافظت نوزاد در برابر بیماریها حیاتی است
وی ادامه داد: پس از آغوز شیر انتقالی از 7تا10روز پس از تولد و سپس شیر رسیده که حاوی تمام مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار است.
مدیر سلامت جمعیت خانواده ،مدارس و تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان همچنین ادامه داد: شیرمادر در ابتدای هر وعده آبکی بنظر میرسد اما بتدریج با ادامه مکیدن شیرخوارشیر چرب تر و سفیدرنگ می شود و به سیرشدن شیرخوار و وزن گیری او کمک می کند، لازم است در هر وعده تغذیه به طور کامل از یک پستان صورت گرفته تا کودک شیر انتهایی را هم دریافت نموده و وزن گیری مطلوب داشته باشد.
وی با بیان اینکه تغذیه با شیر مادر باید بلافاصله بعداز تولد شروع شود گفت: دفعات و مدت وعده ها برحسب میل و تمایل شیرخواردر شب و روز باشد، هیچ نوع ماده غذایی به جز شیر مادردر6 ماه اول لازم نیست .
وی همچنین با اشاره به خطرات استفاده از گول زنک ( پستانک ) وبطری در دوران شیر خوارگی گفت: استفاده از شیشه و گول زنک برای شیرخواران ممنوع می باشد زیرا سبب سردرگمی درمکیدن و کاهش شیرمادر، افزایش خطرعفونت گوش میانی ،غفونت قارچی دهان وبرفک وپوسیدگی دندان ،رشد دندانی نامناسب می شود.
دکتر زابلی با بیان اینکه نباید گذاشت شیرخوار بخاطر گرسنگی گریه کند گفت: بیدارشدن و نگاه به اینطرف و آنطرف ،حرکات دهان و اندام ، بیقراری یا مکیدن انگشتان از نشانه های گرسنگی شیرخوار می باشد. گریه علامت دیررس گرسنگی می باشد و نباید گذاشت شیرخوار بخاطر گرسنگی گریه کند.
وی ادامه داد: وزن گیری مناسب و پایش رشد بهترین راه پی بردن به کفایت شیراست .ادامه تغذیه باشیر مادر پس از 6 ماهگی و شروع تغذیه تکمیلی و تداوم آن تا پایان 2سالگی ضروری است، شیر مادر حاوی انواع سلول های زنده و عوامل مهم ضد میکربی است که شیرگاو ( که شیر مصنوعی از آن تهیه میشود) فاقد آن می باشد.
دکتر زابلی افزود: میزان پروتئین و سدیم شیر مادربه حدی است که به کلیه های نوزاد که هنوز کامل نشده آسیب نمی رساند، ترکیب چربی شیر مادربرای رشد مغزی شیرخوار بی نظیر است و بهترازسایر شیرها هضم و جذب می شود
وی تاکید نمود: درصورت محرومیت شیرخواراز شیرمادربه هر علت از جمله در بحران هاو مواقع اضطراری بهترین جایگزین برای تغذیه کودک،شیرمادر دیگر (شیردایه)است.
روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment