روابط عمومی/ تامین زیر ساخت های بهداشت و درمان به تنهایی منجر به ارتقاء شاخص های سلامت نمی شود
مهمترین رسالت ما توسعه شاخص های سلامت جامعه است و شواهد علمی و تجارب بین المللی نشان می دهد که افزایش زیر ساخت های بهداشت و درمان از سوی دولت نه تنها ممکن نیست بلکه به تنهائی قادر به تامین سلامت مردم هم نمی باشد.

تامین زیر ساخت های بهداشت و درمان به تنهایی منجر به ارتقاء شاخص های سلامت نمی شود
مهمترین رسالت ما توسعه شاخص های سلامت جامعه است و شواهد علمی و تجارب بین المللی نشان می دهد که افزایش زیر ساخت های بهداشت و درمان از سوی دولت نه تنها ممکن نیست بلکه به تنهائی قادر به تامین سلامت مردم هم نمی باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اعلام این مطلب گفت: در حال حاضر اصلاح سبک زندگی و مشارکت جدّی مردم در اقدامات خود مراقبتی از یک سو و اعمال مدیریت صحیح در زمینه استفاده از منابع انسانی، فیزیکی و تجهیزاتی حوزه بهداشت و درمان را می توان حلقه مفقوده و نقطه ثقل توسعه سلامت عمومی به شمار آورد.
دکتر سید محمد هاشمی شهری در جلسه شورای اداری شهرستان خاش با تاکید بر عزم جدّی وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی استان برای زدودن عنوان محرومیّت از حوزه بهداشت و درمان سیستان و بلوچستان گفت: برای رسیدن به این هدف در کنار توجه به طرح گسترش شبکه و نظام سطح بندی به دنبال ایجاد جنبش نرم افزاری در مدیریت بهداشت و درمان و استفاده از مدیریت تغییر و تحول در حوزه سلامت هستیم.
وی با اشاره به تکمیل قابل قبول ساختار شبکه بهداشت و درمان شهرستان خاش گفت: معیار اصلی ما برای ساخت و راه اندازی خانه های بهداشت روستائی، مراکز جامع خدمات روستائی و شهری، تسهیلات زایمانی و سایر زیر ساخت ها، طرح گسترش شبکه است که با توجه به واقعیت های منطقه ای هر 5 سال یکبار اصلاح و به دانشگاه های علوم پزشکی کشور ابلاغ می شود.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان شاخص جمعیتی مورد نظر برای ساخت و راه اندازی مراکز جامع سلامت در کل کشور حضور 4 تا 10 هزار نفر جمعیت شهری و یا روستائی است امّا واقعیت هائی مثل وسعت استان سیستان و بلوچستان، پراکندگی مراکز جمعیتی، دور بودن و صعب العبور بودن مسیرهای ارتباطی و ضعف بنیه اقتصادی مردم باعث شده است تا در برخی موارد برای جمعیت های 1000 تا 2000 نفر هم یک مرکز خدمات جامع سلامت در استان داشته باشیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود طرح مطالبات مردمی در حوزه بهداشت و درمان را یکی از برکات ارتباط مستقیم با مردم و حضور در جمع معتمدان و ریش سفیدان جامعه بر شمرد و گفت: اگر تصمیم گیری نهائی در حوزه بهداشت و درمان با توجه به نیازهای اعلام شده از سوی مردم، نیازهای کارشناسی احصاء شده از سوی کارشناسان و با لحاظ واقعیت های اعتباری صورت گیرد شاهد تحول و توسعه قابل قبول سلامت مردم خواهیم بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در بخش دیگری از سخنان خود مشارکت جدّی مردم در برنامه های نظام سلامت را یکی دیگر از ضروریّات توسعه شاخص های سلامت برشمرد و گفت: امروزه بار اصلی مراجعات به بیمارستان ها را حوادث و بیماری های مزمن غیر واگیر مثل دیابت، پرفشاری خون، بیماری های روان تنی و امثال آن تشکیل می دهند و این واقعیت نشان می دهد که اصلاح رفتارها، تغییرات ساده در سبک زندگی و مراقبت های ارزان قیمت تغذیه ای و فعالیت بدنی می تواند از صرف هزینه های هنگفت در درمان مصدومیّت ها و بیماری ها جلوگیری کند و این منابع صرف توسعه و آبادانی منطقه، استان و کشور شود.
دکتر هاشمی شهری بالا بودن تلفات انسانی ناشی از حوادث جاده ای را یکی از نمونه های قابل ذکر در زمینه ضرورت جلب مشارکت مردم با تغییر رفتارهای اجتماعی برشمرد و گفت: در تعطیلات نوروزی سال 1398 شاهد بودیم که تعداد مرگ و میر در سر صحنه تصادف در جاده های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بیش از 98 درصد افزایش داشت و این بدین معناست که هیچ بیمارستان و پایگاه اورژانسی نمی تواند در کاهش این تلفات نقش داشته باشد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان تامین منابع انسانی پایدار برای مراکز ارائه خدمات سلامت را منوط به استفاده از نیروهای ماندگار و بومی استان دانست و گفت: خوشبختانه سهمیه پذیرش سالیانه 20 نفر دانشجوی پزشکی از هر یک از شهرستان های خاش و سراوان اخذ شده است که این امر علاوه بر تحقق عدالت آموزشی، امکان تامین نیروی انسانی و راه اندازی مراکز جدید را در میان مدت فراهم خواهد کرد.
وی افزود: مواردی وجود دارد که برخی از همکاران پزشک و غیر پزشک ما به رغم استفاده از سهمیه عدالت آموزشی برای پذیرفته شدن در دانشگاه حاضر نیستند در مراکزی که متعهد خدمت در آن شده اند حضور پیدا کنند.
دکتر هاشمی شهری با اشاره به وجود پزشک عمومی در تمامی مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستائی در حوزه شهرستان خاش و حضور 27 نفر از همکاران پزشک متخصص در بیمارستان امام خمینی (ره) گفت: تامین منابع انسانی و نیروی تخصصی مهمترین و زیربنائی ترین اقدام در حوزه زیر ساخت های سلامت محسوب می شود امّا در پشت پرده حضور این 27 همکار پزشک متخصص ما در شهرستان خاش اقدامات بزرگ و تاثیر گذار دیگری هم وجود دارد و به عنوان مثال برای تامین هر یک از تخت های بستری و امکانات و تجهیزات اتاق عمل مورد نیاز متخصص محترم جراحی مغز و اعصاب بیش از یک و نیم میلیارد تومان اعتبار مورد نیاز است.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی زاهدان حضور خیریّن در تامین بخشی از منابع مورد نیاز حوزه سلامت را امری مرسوم در تمام نظام های سلامت و همه فرهنگ ها و تمدن ها برشمرد و گفت: خوشبختانه فرهنگ غنی دینی و سابقه درخشان مردم ما در ایثار و از خودگذشتگی پشتوانه گرانسنگی برای ماست تا اقدامات خیریه در حوزه بهداشت و درمان را نیز تسهیل کنیم و افزایش دهیم. وی در این زمینه گفت: منابع مورد نیاز بیمارستان ها از 3 بخش تامین می شود که شامل، منابع مالی اختصاص یافته از سوی دولت و بیمه ها، فرانشیز دریافتی از بیماران و کمک های خیرین است که در استان ما میزان دریافتی بیمارستان ها از بیماران و مراجعین بسیار ناچیز است امّا منابع قابل تامین از سوی خیرین سلامت می تواند به میزان قابل توجهی افزایش پیدا کند.
comment