مدیر سلامت روان معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان عنوان کرد؛
دنبال کردن اخبار بد بر سلامت روان تاثیر منفی دارد
تاثیر مخرب اخبار بد بر سلامت روان و به تبع آن سلامت جسم افراد جامعه موضوعی آشکار است و هر چقدر هم که بخواهیم به این اخبار توجه نکنیم و سعی کنیم با انکار آنها بر زندگی فردی خود تمرکز کنیم، در نهایت درخواهیم یافت که در دنیای امروز هیچکس از اخبار بد و نا امیدکننده در زندگی مصون نیست.
_crop_crop.jpg)
به گزارش روابط عمومی- فاطمه سرگزی مدیر گروه سلامت روان معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفتگو با خبرنگار وبدا در زاهدان با بیان این مطلب گفت: سلامت جسم و روان به میزان قابل توجهی به آنچه می بینیم، می شنویم، می بوییم، حس میکنیم، میخوریم و فکر میکنیم وابسته است، مواجهه مداوم و مکرر با اخبار منفی باعث ایجاد نوعی عادی انگاری همراه با نهادنیه کردن استرس و اضطراب میشود و فرد با تجربه احساس ناامیدی و درماندگی دست به اقدامی برای حل مسئله میزند و این درحالی است که با تاخیر و در ادامه از دست دادن بخشی از سلامت ممکن است متوجه علت مشکل و چارهجویی برآید.
مدیر سلامت روان معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: قبل از ظهور رسانه های اجتماعی و به طور کلی اینترنت، قرار گرفتن فرد در معرض اخبار بد محدود بود، مردم اخبار را از برنامه هایی دریافت می کردند که در ساعات خاصی از روز پخش می شد یا از روزنامه ها منتشر می شد، اما در عصر حاضر بمباران اطلاعات و اخبار در فضای رسانه های مجازی و ماهیت انتشار اخبار منفی که هم توسط رسانه ها و هم مخاطبین به شکل پررنگ تری دنبال میشود، تاثیرات مخرب، ویرانگر و گاه غیر قابل برگشتی را در سلامت عمومی بخصوص سلامت روان بر جای خواهد گذاشت.
وی گفت: عادت به انتشار اخبار بد در سایتهای رسانههای اجتماعی یا سایر شبکه های آنلاین میتواند بر سلامت روان فرد تأثیر منفی بگذارد و منجر به ایجاد یا تشدید علائم اضطراب، افسردگی و اختلالات خواب میشود.
وی ادامه داد: به خصوص در افراد آسیب پذیر مانند کودکان و افراد مسن و آنهایی که حمایت چندانی ندارند باعث ترس و اضطراب مضاعف میشود و میتواند منجر به بروز نشانههایی مانند کاهش خلق، اختلال در خواب، کاهش یا افزایش ناگهانی اشتها و کاهش تمرکز و توجه شود.
وی با اشاره این نکته که امروزه اکثر کودکان و نوجوانان به فضای مجازی دسترسی دارند و ناخواسته در معرض بسیاری از این اخبار قرار خواهند گرفت، افزود: رشد شناختی و قدرت تجزیه و تحلیل در کودکان آنقدر رشد نیافته است و ممکن است نگرانیهای شدید از اینکه «نکند این اتفاقات برای من یا پدر و مادرم رخ دهد» پیدا کنند، این موضوع میتواند باعث ایجاد اختلالات اضطرابی در کودکان شود، همچنین میتواند باعث شکلگیری باور بنیادینی که این جهان غیرقابل اعتماد است شود که این باور ریشه بسیاری از اختلالات روانی در بزرگسالی است.
سرگزی در ادامه افزود: به همین خاطر چگونگی پردازش و برخورد با این اطلاعات است که اهمیت دارد، متخصصان حوزه سلامت روان راهکارهای متفاوت و متنوعی را برای کنار آمدن با اخبار بد پیشنهاد میکنند، راهکارهایی مانند پذیرش هیجانات منفی ناشی از این اخبار، تنظیم مجدد افکار، آموزش غلبه بر ناملایمتیها، توجه به سلامتی جسمانی، دریافت حمایت از نزدیکان و تمرین خودکنترلی ارائه میکنند.
وی با اشاره به اینکه استفاده از شبکه های اجتماعی بابد در حد اعتدال باشد، گفت: زمانی که در رسانههای اجتماعی هستید، یک تایمر تنظیم کنید یا برنامهای را روی تلفن یا رایانهتان نصب کنید تا مدت زمانی که در یک سایت شبکه سپری کردهاید را کنترل و محدود کند، بدون این تایمرها یا برنامه ها، قبل از اینکه متوجه شوید ساعت ها در رسانه های اجتماعی سپری کنید، برای محدود کردن زمان خود در رسانه های اجتماعی، میتوانید فعالیتهای دنیای واقعی را نیز برنامه ریزی کنید که به شما کمک میکند روی محیط و کارهای خود تمرکز کنید،کتاب بخوانید، فیلم تماشا کنید، قدم بزنید، بازی کنید، آشپزی کنید یا با یک دوست مکالمه تلفنی داشته باشید. حتما زمانی را برای لذت بردن از زندگی بدون اینترنت اختصاص دهید
قبل از بازنشر اخبار و اطلاعات از درستی آن مطمئن شوید و انتشار اخبار نادرست، اضطراب اطرافیان شما و جامعه را بی دلیل زیاد میکند.
وی افزود: با دوستان و اطرافیان خود صحبت کنید. صحبت در مورد نگرانیها به بهتر شدن حال شما کمک میکند ولی صحبت های خود را به اخبار منفی منتشر شده محدود نکنید، سعی کنید بر مواردی که روی آن کنترل دارید تمرکز کنید و از روش هایی که قبلاً برای کاهش اضطراب و استرس شما موثر بوده استفاده کنید و اگر احساس میکنید تحت فشار زیادی هستید، یا انجام کارهای روزمره برای شما سخت شده، با پزشک، روانپزشک یا روانشناس مشورت کنید.
گفتنی است : تمامی مراکز جامع خدمات سلامت نزدیک محل سکونت شما دارای روانشناس است و خدمات آنها بصورت کاملا رایگان ارائه میگردد.
روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment