توصیه های غذایی پیش دیابت
دیابت یک اختلال در سوخت و ساز در بدن است که می توان با تغذیه مناسب این بیماری را در افراد پیش دیابت کنترل کرد.

توصیه های غذایی پیش دیابت
دیابت یک اختلال در سوخت و ساز در بدن است که می توان با تغذیه مناسب این بیماری را در افراد پیش دیابت کنترل کرد.
به گزارش روابط عمومی - مسعود فیروز کوهی کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اعلام این مطلب گفت: در افراد مبتلا به پیش دیابت، با اصلاح سبک زندگی، یعنی با افزایش تحرک و انجام فعالیت های ورزشی، تغذیه درست و علمی، بخصوص کاهش و تقسیم بندی مناسب مقدار کربوهیدرات و مواد قندی در وعده های غذایی، کنترل استرس و ترک عادت های بد مثل استعمال دخانیات و مصرف مواد الکلی را می توان از ورود به دیابت پیشگیری نمود.
به گفته فیروز کوهی مصرف مواد پروتئینی و اندکی چربی بهمراه مواد کربوهیدراتی ، بدلیل ایجاد تاخیر در تخلیه معده و حس سیری طولانی تر موجب می شود که قند خون دیرتر بالا رود .
وی با اشاره به این موضوع که مواد قندی و کربوهیدرات ها در پیش دیابت و دیابت تاثیر مستقیم دارند گفت: لازم است بدانیم که برخی مواد غذایی بطور طبیعی حاوی قند مخصوص خود هستند مثل شیر که قند لاکتوز دارد و میوه ها که قند فروکتوز دارند و مواد غذایی فرآوری شده نیز حاوی قند ساده افزوده هستند مثل نوشابه ها، نوشیدنی های با طعم میوه، شربت ها، شکلات ها و شیرینی ها که مصرف این گروه باید به حداقل برسد و گروه دیگر قندهای الکلی هستند که انرژی شان نصف انرژی کربوهیدرات است و در برنامه غذایی باید محاسبه شوند. معمولا در برخی آب نبات ها، آدامس ها، برخی کلوچه ها و بیسکویت ها و حتی غذاهای آماده و بستنی از این گروه استفاده می شود.
وی با توصیه های غذایی به افرادی که در مرحله پیش دیابت هستند گفت: این افراد می توانند با اصلاح تغذیه، به مرحله سلامتی و بدون قند بازگردند و این افراد باید زمان مصرف وعده ها و میان وعده ها منظم داشته باشند و غذاها بهتر است که کبابی ، بخار پز ، آب پز تهیه شود و آب و مایعات غیر شیرین را باید به اندازه کافی بنوشید و میوه و سبزی تازه به اندازه کافی مصرف شود، گلابی با پوست بسیار مفید است و گیلاس، گریپ فروت ، سیب، گلابی، توت فرنگی ، هلو و آلو و آب گوجه فرنگی ، سالاد با آبلیمو ( آبغوره ، سرکه ، آب نارنج ) ، کلم پیچ و یونجه مطلوب است.
وی ادامه داد: مصرف حبوبات شامل نخود ، لپه ، عدس، سویا در غذاهای روزانه استفاده شود و یا حداقل دوبار در هفته طبخ شود و پروتئین کافی میل شود که ماهی ها ارجح هستند و گوشت گوساله و گوسفندی کم چرب هم در حد محدودتر استفاده شود وگوشت مرغ و سایر ماکیان نیز مناسب است .
به گفته کارشناس تغذیه، شیر سویا ، شیر کم چرب ، ماست کم چرب ، ماست چکیده در وعده های غذایی استفاده شود، روغن مصرفی ترجیحا روغن زیتون و کنجد باشد و غلات کامل ، نان سبوس دار ، نان جو بدون مالت توصیه می شود و آلوئه ورا ، مغز ها و آجیل، زنجبیل ، دارچین ، سماق ، جوشانده برگ زیتون ، جوشانده برگ انبه ، دمنوش گزنه ، دمنوش مریم گلی و پودر بذر کتان در کنترل قند خون بسیار مفید است
وی گفت: از مصرف قندهای ساده مثل قند و شکر خود داری کنید و بجای آن بصورت کنترل شده ، از خرما ، توت ، کشمش ، میوه های شیرین استفاده کنید .
فیروز کوهی با اشاره به این موضوع که در پیش دیابت ، باید مصرف برخی محصولات را محدود یا حذف نمود گفت: مصرف مواد غذایی با سدیم بالا ، مصرف نمک، مصرف قند های ساده، شکر ، شکلات ، نوشابه ، دسر شیرین ، مربا ، آب نبات را کم نمایید و مصرف نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی ( نوشیدنی بدون گاز با طعم میوه )، میوه های شیرین مثل انگور، خربزه ، گیلاس ، غذاهای چرب ، سرخ شده ، چربی گوشت ها ، فست فود و مواد حاوی کافئین کاهش یابد و مصرف کله و پاچه، لبنیات پر چرب ، کره ، مارگارین ، پنیر خامه ای ، خامه ، سس های سفید ، سس مایونز ، پیتزا به حداقل ممکن در ماه برسد و از سوسیس ، کالباس ، ژامبون ، کوکتل هم بدلیل چربی بالا ، نمک و ادویه بالا بهیچوجه استفاده نکنید
وی گفت: عصبانیت ، اضطراب و تنش ، خواب نامنظم و ناکافی مضر هست و چکاپ دوره ای چشم ، کلیه ، قلب و فشار خون و آزمایش خون و ادرار لازم است که اندازه گیری ویتامین ها و املاحی مثل روی ، اسید فولیک ، B12 ، D و گروه B ضرورت دارد و در صورت نیاز ، برای یک دوره بهتر است قرص های مولتی ویتامین مینرال استفاده شود .
comment