مسعود فیروزکوهی کارشناس تغذیه؛
کشک زرد، غذای محلی مغذی و سالم
کشک زرد غذای محلی سیستان سرشار از مواد مغذی و پروتینی ارزشمند است که برای سلامتی بدن مفید است .

کشک زرد، غذای محلی مغذی و سالم
کشک زرد غذای محلی سیستان سرشار از مواد مغذی و پروتینی ارزشمند است که برای سلامتی بدن مفید است .
به گزارش روابط عمومی - مسعود فیروزکوهی کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفتگو با خبرنگار وبدا در زاهدان در خصوص غذا های محلی استان سیستان بلوچستان گفت: کشک زرد یکی از غذاهای محلی سیستان است که در فصول سرد مصرف بالایی دارد و برای صبحانه بسیار لذت بخش است.
فیروزکوهی با اشاره به اینکه کشک زرد از تخم شوید و گشنیز و زیره ، سیر،آرد، دوغ یا ماست تشکیل شده است گفت: با توجه به اینکه این غذا سریع آماده می شود و بعلت مغذی بودن، در منطقه ی سیستان معمولا در وعده ی صبحانه مصرف می شود و برای تهیه ی این غذا می توان به آن کمی رب گوجه یا گوجه رنده شده اضافه نمود.
به گفته کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان مصرف کشک زرد می تواند در افزایش حرکات دودی روده، درمان یبوست، ممانعت از نفخ رودهای، جلوگیری از بیماری پوکی استخوانی، درمان اسهال موثر باشد.
وی با اشاره به اینکه هر 10 گرم کشک زرد نپخته تقریبا 15 کالری انرژی دارد افزود: سبوس گندم موجود در این غذا جزء فیبرهای غذایی نامحلول است که در جلوگیری از یبوست و سایر بیماری های روده بزرگ تاثیر زیادی دارد و هچنین تخم شوید ضد درد، نفخ شکم، تقویت کننده ی معده و افزایش دهنده ی اشتهاست، وجود تخم شوید برای مادران شیردهی که شیر کافی ندارند به عنوان شیر افزا توصیه می شود و همچنین وجود سیر در این غذا باعث می شود که آن را برای بیماران قلبی و دارای پرفشاری خون توصیه کنیم زیرا دارای خاصیت ضد انعقادی و لخته شدن خون بوده، باعث کاهش فشار خون شده و خون را رقیق می کند. زیره نیز در دسته گیاهان شیر افزا قرار می گیرد و تقویت کننده ی معده و برطرف کننده سوء هاضمه است.
به گفته فیروزکوهی در مناطق روستایی و شهری سیستان و بلوچستان صبحانه های محلی متفاوتی برای فصول مختلف سال وجود دارد مانند کلوچه زابلی با مغزی خرمایی یا بدون خرما، کشک زابلی(کشک زرد)، مسکه(کره محلی)، گورماست(شیر و ماست)، شیرک روگني(اندکی روغن حیوانی و شیره خرما) که از جمله صبحانه های مغذی و سالمی است که در این منطقه مورد استفاده قرار می گیرد.
فیروزکوهی با اشاره به این موضوع که در استان های مختلف غذاهای محلی برای فصول مختلف سال وجود دارد که معمولا چون ریشه لبنیات، غلات، خشکبار و سایر محصولات طبیعی منطقه را داشته، اغلب غذاهایی ارگانیک و مقوی بوده است ، افزود: استان سیستان و بلوچستان با توجه به فرهنگ خاص و تاریخی غنی که دارد در تنوع غذاهای بوی نیز سرآمد است . برخی از غذاهای این منطقه مانند: اوجیزک، آبگوشت زابلی یا قاتق، شوربا، بریانی، تباهگ،بورک، و کشک زرد از انواع غذاهای محلی استان سیستان بلوچستان هستند که بسیار مغذی ، مقوی و کم هزینه می باشند و مصرف آن بر بسیاری از غذاهای فست فودی و بیرونی ارجح می باشد.
روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
تهیه و تنظیم جواد علی احمد
comment