دکتر سید مهدی طباطبایی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان:
همت ورزشی و خودمراقبتی بانوان مهمترین شاخصه سلامت بانوان
همت ورزشی و خودمراقبتی بانوان مهمترین شاخصه سلامت بانوان

سلامت بانوان برای خانواده و جامعه از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا آنان نه تنها مسئول سلامت خود هستند بلکه بیشترین مراقبتها را برای سلامت و بهداشت خانواده خود انجام میدهند.
به گزارش روابط عمومی - دکتر سید مهدی طباطبایی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان همزمان با هفته سلامت زنان با اعلام این مطلب گفت: تندرستی و سلامتی بانوان اگر با آگاهی و دانش و همچنین سواد تغذیه ای همراه شود ، سلامتی خانواده را که رکن سلامت جامعه هست ، تضمین می کند.
دکتر طباطبایی گفت: بانوان ، از بدو تولد دوران متعددی را در زندگی سپری می نمایند که در هر دوره نسبت به مردها، به لحاظ تغذیه، ورزش و مسائل روحی - روانی باید بصورت ویژه مورد حمایت و توجه قرار گیرند این دوران شامل بلوغ ، باروری ، شیردهی ، میانسالی ، یائسگی و سالمندی است.
دکتر طباطبایی یکی از مشکلات عمده و تقریبا شایع بانوان ، ابتلا به کم خونی عنوان کرد و گفت: کم خونی یکی از مشکلات شایع در زنان است که تغذیه مناسب در مهار آن نقش اساسی دارد.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان توصیه کرد: بانوان لازم است که در دوره های سه ماهه یا شش ماهه نسبت به بررسی سلامت خویش و انجام آزمایشات خون اقدام نمایند.
وی گفت: دانشگاه علوم پزشکی زاهدان برای حفظ سلامتی بانوان ، برنامه های مکمل یاری را در مدارس دخترانه و برنامه های آموزشی و حمایتی را برای مادران باردار و شیرده و خدمات متعدد برای بانوان در گروه های سنی مختلف ، در دست اجرا دارد .
وی ادامه داد: بالا بردن سواد سلامت، همت ورزشی و خودمراقبتی بانوان برای حفظ سلامتی و تندرستی شان بیش از هر اقدام دیگری موثر و لازم است.
مسعود فیروز کوهی کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز در خصوص مواد غذایی مصرفی بانوان نیز گفت: بانوان نیز مانند سایر افراد باید از هرم غذایی تبعیت کرده و شامل 7 گروه غذایی اصلی بترتیب، نان و غلات، سبزیجات، میوه ها، شیر و لبنیات، گوشت ها و بخصوص گوشت های سفید مانند ماهی و مرغ و همچنین تخم مرغ ، حبوبات و مواد متفرقه ای مانند روغن ها و چربی ها ، شیرینی جات ، نمک استفاده نمایند.
وی با تاکید بر کاهش مصرف چربی ها گفت: کاهش مصرف چربی ها و سرخ کردنی ها ، شیرینی جات و نمک و فست فودها برای بهبود کیفیت تغذیه لازم است.
وی درخصوص بانوانی که اضافه وزن دارند و یا چاق محسوب می شوند و قصد بارداری دارند گفت: این گروه از زنان ابتدا می بایست وزن خود را کاهش دهند زیرا علاوه بر مشکلات متعدد در وزن گیری جنین ، ترکیبات نیمه فرار آلی مانند مواد شیمیایی، سموم ، آفت کش ها که از محیط دریافت و در بافت چربی ذخیره می شوند ، بدلیل جابجایی بافت چربی در بارداری ، آزاد شده و تاثیر منفی بر سلامت جنین می گذارند .
فبروزکوهی به بانوان شاغل توصیه کرد و گفت: بانوان شاغل باید از نشستن بیش از حد و طولانی در محیط کار خودداری نمایند زیرا نشستن طولانی می تواند سبب کوتاه شدن تلومرها - شاخه های موجود بر روی DNA- شده و منجر به ابتلا به بیماری هایی مانند دیابت ، حمله قلبی ، سکته مغزی ، چاقی ، بالا رفتن فشار خون ، استرس و پیری زودرس شود .
وی گفت: بانوان باید ساعت خواب منظم داشته باشند زیرا به هم خوردن ساعت خواب ، باعث کاهش سطح استروژن می شود و خطر ابتلا به سرطان پستان را افزایش می دهد .
وی ادامه داد: مادران بهتر است که دوران شیردهی را طولانی تر کنند، زیرا شیر دهی با کاهش خطر سرطان پستان ارتباط دارد و هرچه دوره طولانی تر باشد ، حفاظت بیشتر است .
فیروز کوهی تصریح کرد: یکی از مواد پر مصرف توسط بانوان ، مواد آرایشی هستند بانوان باید سعی کنند از مواد آرایشی و رنگ موها بصورت محدودتر استفاده کنند و حتما از نوع مرغوب و با اصالت آن تهیه نمایند زیرا مواد کم کیفیت و یا تقلبی عوارضی را بر روی پوست ایجاد می کند که ممکن است بشکل التهاب ، سوزش ، خارش ، عفونت ظهور نماید . مصرف این مواد در زنان شیرده و باردار حتی المقدور باید محدودتر شود.
به گفته فیروز کوهی، ورزش مستمر در کنار تغذیه خوب ، در حفظ سلامتی و شادابی بانوان تاثیر بسزایی دارد بانوان سعی کنند روزانه حداقل 30 دقیقه فعالیت و تحرک ورزشی داشته باشند در بانوان ، ورزش یوگا موجب درمان عدم توازن هورمونی احتمالی شده و باعث کاهش خونریزی در سیکل ماهیانه و جلوگیری از هدر رفت آهن بدن می گردد.
comment