نقش تغذیه در سلامت روان
کارشناس تغذیه گفت: تغذیه تاثير مهمی بر اعصاب و روان انسان دارد و لذا تغذیه ناکافی یا غلط، می تواند آثار نامطلوبی را بدنبال داشته باشد.

نقش تغذیه در سلامت روان
کارشناس تغذیه گفت: تغذیه تاثير مهمی بر اعصاب و روان انسان دارد و لذا تغذیه ناکافی یا غلط، می تواند آثار نامطلوبی را بدنبال داشته باشد.
به گزارش روابط عمومی - مسعود فیروزکوهی کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: تغییرات غذایی طی سالیان متمادی آرام آرام و خزنده وارد فرهنگ غذایی مردم شده است . این تغییرات در مواردی مثبت نبوده و مواردمنفی آن بر تغییرات مثبت پیشی گرفته و ناخواسته بر سلامت جسمی، روحی و روانی مصرف کنندگان اثرات سوء گذاشته است .
وی گفت: گرایش به مصرف غذاهای حاوی مواد قندی زیاد، چربی بيشتر، مصرف افزودنی های شیمیایی متعدد در غذاهای صنعتی و فرآوری شده ، مصرف فست فودها و کاهش مصرف سبزیجات و مواد غذایی تازه و غذاهای خانگی، کشاورزی صنعتی و استفاده از کودها و آفت کش های شیمیایی و پیچیدگی گرفتاری های اجتماعی امروزه، منجر به افزایش موارد ابتلا به افسردگی و مشکلات روحی ، روانی و حافظه و .... ، می شود.
وی با اشاره به این موضوع که تغذیه تاثير مهمی بر اعصاب و روان انسان دارد، افزود: تغذیه ناکافی یا غلط می تواند آثار نامطلوبی بر اعصاب و روان انسان بگذارد و موجب افسردگی شدید و اختلالات عصبی جدی شود، شاید بتوان به صراحت گفت که عقل و روان سالم در تن سالم هست و تن سالم وابسته به تغذیه درست، ورزش و تحرک و لقمه حلال است.
وی تغییرات جسمی ناشی از بد غذایی را نیز زمینه ساز بروز مشکلات روانی برشمرد و گفت: اضافه وزن و چاقی ناشی از مصرف غذاهای چرب، سرخ کردنی و شیرین که روز به روز آمار آن در دنیا در حال افزایش است یا لاغری های مفرط ناشی از بد غذایی با خطرات روانی و فيزیولوژیکی همراه اس ، بطوری که در کوتاه مد ، آثار روانی آن دردناک تر می باشد.
به گفته فیروزکوهی، مورد آزار قرار گرفتن ، پذیرفته نشدن در گروههای ورزشی و جمع دوستان ، مشکل در تهيه لباس و محدود شدن زندگی اجتماعی برای بسياری از افراد چاق ناراحت کننده است.
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ادامه داد: اضافه وزن و چربی زیاد بدن باعث ابتلا به بیماری های غیر واگیر و کاهش ایمنی و مقاومت شده، مشکلاتی از قبيل افزایش فشارخون ،کبد چرب، چربی خون بالا ، دیابت نوع ٢ و افزایش خطر بروز بيماریهای قلبی - عروقی ، سکته و ... را بدنبال دارد، که هر بیماری جسمی ، مشکلات روحی و روانی را ایجاد می کند.
وی گفت: توجه به تنوع غذایی و استفاده کافی و درست از غلات ، سبزیجات ، میوه ها ، لبنیات نیم چرب ، گوشت ها ، تخم مرغ و حبوبات و کاهش مصرف مواد غذایی چرب و سرخ کردنی ، غذاهای خیلی شیرین یا شور و غذاهای فرآوری شده حاوی مواد نگهدارنده و رنگ ها ، می تواند سلامت جسمی و روانی را تا حدود زیادی تامین کند.
وی ادامه داد: کسانی که بدلیل فشارها و مشکلات زندگی ، نوع کار و رفتارهای اجتماعی، روانشان دچار بهم ریختگی شده ، دچار خویی تند گردیده و مستعد طغیان روحی هستند ، باید به اشکال مختلف خود را کنترل و آرام نمایند، گوش دادن به نغمه های طبیعی مثل صدای آب ، جویبار ، آبشار ، دریا ، خش خش برگ ها ، صدای نغمه پرندگان برایشان آرام بخش است . شنیدن موسیقی آرام ، باغبانی، بازی با کودکان، پوشیدن لباس های روشن و شاد ، ورزش دسته جمعی و دوش اکسیژن یا همان نفس کشیدن عمیق هر 2 ساعت یک بار، آرامشان می کند.
کارشناس تغذیه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: به این افراد توصیه می شود که از مواد غذایی مانند سبزیجات ،کدو، کاهو ، گشنیز ، اسفناج ، از ماء الشعیر طبی ،از شربت های خنک کم شیرین از جمله شربت سکنجبین ، گلاب ، گلاب و زعفران ، لیمو ، به لیمو ، از عسل ، از غلات سبوس دار و جوانه ها بیشتر استفاده کنند. بوییدن عطر گیاه بنفشه ، صندل ، گلاب ، خیار تازه و نیلوفر تسکین دهنده و آرام بخش است. افرادی که خویی تند و زمینه عصبانیت و پرخاش دارند ، بهتر است برخی مواد غذایی را کمتر مصرف کنند.غذاهای تند ،زنجبیل ، فلفل ، خردل ، سیر ، نوشیدنی های گرم، چربی ها و سرخ کردنی ها، گوشت گاو و گوساله ، ترشی ها و شیرینی زیاد در زمانی که فرد در اوج فشارهای روحی است ، باید کمتر مصرف شوند. بی خوابی و شب زنده داری نیز برای این افراد مضر است.
وی مصرف قرص های ب کمپلکس را با تاکید ویژه ، ویتامین ث و مولتی ویتامین ها ، اسیدهای چرب امگا 3 ، اسید فولیک ، ویتامین D و روی و استفاده از نور طبیعی و به اندازه خورشید را برای سلامت روانی و آرامش افراد موثر دانست و افزود: بیماری های روان اشکال و انواع مختلفی دارد که برای درمان تخصصی تغذیه ای هر یک ،در کنار درمان های پزشکی، لازم است به مطب متخصصین تغذیه مراجعه نمود .
comment