مفهوم سالمندی فردی و سالمندی جمعیت
مدیر گروه سلامت خانواده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: در تعریف دقیق سالمندی، باید به تمایز بین دو مفهوم سالمندی فردی و سالمندی جمعیت اشاره شود.

به گزارش روابط عمومی - دکتر مریم زابلی، مدیر گروه سلامت خانواده معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در خصوص مفهوم سالمندی فردی و سالمندی جمعیت گفت: سالمندی فردی فارغ از تغییرات باروری بر اثر افزایش امید به زندگی و احتمال بقا در سنین سالمندی اتفاق می افتد و در این وضعیت تعداد سالمندان افزایش پیدا کرده در حالیکه تعادل بین گروههای سنی در ساختار هرم سنی جمعیت بر هم نمیخورد. که این موضوع سرمایه اجتماعی و انسانی قابل توجی میباشند و فرصتهای عظیمی را به جامعه ارائه مینماید.
وی ادامه داد: در مقابل، سالمندی جمعیت بر اثر کاهش مرگ و میر و افزایش امید زندگی در بدو تولد و دیگر گروههای سنی از یک سو و کاهش باروری که باعث کاهش سهم جمعیت زیر 15 سال خواهد شد از سوی دیگر، پدیدار شده و سبب برهم خوردن تعادل گروههای سنی در کل جمعیت میشود، به طوری که نسبت جمعیت سنین ۶۰ سال و بالاتر نسبت به دیگر گرو ههای سنی افزایش چشمگیر مییابد. این امر چالشهایی جدی به همراه خواهد داشت.
وی با اشاره به این موضوع که شاخص سالخوردگی جمعیت، نسبت افراد بالای ۶۵ سال به افراد زیر ۱۵ سال میباشد و نرخ بالاتر از ۳۰ درصد نشان دهنده سالخوردگی جمعیت یک جامعه میباشد، ادامه داد: بر اساس آخرین دادههای مرکز ملی آمار، استان سیستان و بلوچستان با شاخص زیر ۱۰ جوانترین استان کشور میباشد.
دکتر زابلی در خصوص نرخ باروری کلی نیز گفت: میانگین تعداد فرزندان زندهایاست که یک زن در طول دوره باروری خود به دنیا میآورد. سطح جانشینی برای نرخ باروری کلی۲.۱ میباشد. اما برای حفظ ترکیب جمعیت جوان و رشد مثبت جمعیت، نرخ باروری کلی ۲.۵ ضروری است.
وی افزایش سن ازدواج و شیوع ناباروری، تک فرزندی، فاصله زمانی زیاد بین ازدواج و تولد فرزند اول (متوسط کشوری ۳.۵ سال)، افزایش فاصله بین تولد فرزندان (متوسط کشوری ۵.۵ سال) و تاخیر در فرزندآوری را از عوامل تاثیر گذار در کاهش باروری عنوان کرد.
گفتنی است: شعار روز دوم هفته سلامت امسال جوانی جمعیت و سالمندی سالم نامگذاری شده است.
روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment