معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان؛
اهمیت رعایت اصول بهداشت تنفسی در زمان بروز همه گیری آنفلوآنزا

اهمیت رعایت اصول بهداشت تنفسی در زمان بروز همه گیری آنفلوآنزا
به دنبال شیوع موج جدید ابتلاء به آنفلوآنزا و سایر عفونت های تنفسی، ضرورت رعایت اصول بهداشت فردی بیش از هر زمان دیگری احساس می شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اعلام این مطلب گفت: عوامل ایجاد کننده عفونت های تنفسی از قبیل ویروس آنفلوآنزا و ویروس سرماخوردگی به راحتی از طریق ترشحات تنفسی فرد بیمار منتشر می شوند و در صورتی که فرد بیمار عطسه و یا سرفه داشته باشد این عوامل بیماری زا همراه با ترشحات تنفسی در فضای اطراف پراکنده می شوند.
دکتر سید مهدی طباطبائی پرهیز از مجاورت افراد سالم با افراد مبتلا به علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا را یکی از مهمترین توصیه ای فردی در خصوص پیشگیری از بروز این دسته از بیماری ها عنوان کرد.
وی افزود: انواع مختلف ویروس های سرماخوردگی و آنفلوآنزا تا حدودی نسبت به سرما و سایر عوامل فیزیکی مقاوم هستند و در صورتی که از طریق ترشحات تنفسی فرد مبتلا وارد محیط کار و یا زندگی افراد شوند می توانند تا ساعت ها بر روی سطوح مختلف مانند میز کار، دستگیره تلفن، دستگیره تاکسی، میله اتوبوس، لوازم التحریر و امثال آن قدرت آلوده کنندگی خود را حفظ کنند. به گفته دکتر طباطبائی اگر فرد سالمی دست خود را به این سطوح بزند و بعد از آن دست آلوده را به چشم، بینی و اطراف دهان خود بمالد نیز به انتقال بیماری کمک کرده است و به همین دلیل کارشناسان بهداشتی شستشوی مکرر دست ها با آب و صابون را به همه افراد سالم توصیه می کنند.
معاون بهداشتی دانشگاه استفاده از مایعات و استراحت کافی را از دیگر دستورالعمل های پیشگیرانه عنوان کرد و گفت: معمولا به افراد در معرض خطر مانند بیماران دیابتی، بیماران قلبی، بیماران تنفسی، افراد دارای ضعف ایمنی، سالخوردگان و سایر گروه های آسیب پذیر توصیه می شود تا در اواخر فصل تابستان نسبت به واکسیناسیون بر علیه بیماری آنفلوآنزا اقدام کنند تا علاوه بر کاهش احتمال ابتلاء به بیماری آنفلوآنزا عوارض بیماری سرماخوردگی نیز در این افراد کاهش پیدا کند.
دکتر طباطبائی از افراد مبتلا به سرماخوردگی و آنفلوآنزا نیز خواست تا در صورت بروز علائم بیماری در منزل استراحت کنند و از حضور در مجامع عمومی خودداری نمایند.
وی افزود: ممانعت از انتشار ویروس در فضای اطراف با استفاده از دستمال یکبار مصرف و یا ماسک و حتی در صورت ضرورت آستین لباس نقش مهمی در پیشگیری از انتشار ترشحات تنفسی توسط افراد مبتلا را دارد.
معاون بهداشتی دانشگاه با تاکید بر این نکته که به صورت کلیّ درمان آنتی بیوتیکی نقشی در مبارزه با بیماری های ویروسی مانند سرماخوردگی و یا آنفلوآنزا ندارد گفت: استراحت در منزل، استفاده از مایعات، استفاده از مسکن های معمولی و یا داروهای ضد تب به جز آسپرین مهمترین توصیه ای است که می توان به بیماران مبتلا به سرماخوردگی داشت.
به گفته دکتر طباطبائی در صورت تشدید علائم و یا بروز عوارض جانبی لازم است تا فرد بیمار به پزشک مراجعه نماید.
وی علائم شایع بیماری آنفلوآنزا در موج جدید جهانی آن را شروع ناگهانی تب، لرز، بدن درد، سردرد و سرگیجه عنوان کرد که ممکن است تا با تنگی نفس و یا بیماری های گوارشی مانند اسهال و استفراغ نیز ادامه پیدا کند و در چنین مواردی افراد باید با شک به آنفلوآنزا به پزشک مراجعه نمایند.
دکتر طباطبائی در عین حال سرماخوردگی ساده را دارای علائمی از قبیل آبریزش بینی، عطسه و سرفه عنوان کرد و گفت: در این بیماری خود محدود شونده معمولا تب، بدن درد و سرگیجه و علائم گوارشی کمتر اتفاق می افتد.
وی افزود با شروع زود هنگام همه گیری آنفلوآنزا در دنیا، در استان سیستان و بلوچستان
نیز شاهد افزایش موارد ابتلاء بوده ایم به طوری که از ابتدای آذرماه تا کنون بیش از 750 بیمار با علائم آنفلوآنزا به بیمارستان بوعلی زاهدان مراجعه کرده اند.
به گفته دکتر طباطبائی آنفلوآنزایی که امسال شایع شده است علاوه بر زودهنگام بودن، علائم شدیدتری را نیز نشان می دهد و میزان مرگ و میر آن نیز به طور محسوس از ویروس هاس قبلی بیشتر است به طوری که تا ساعت 15:00 امروز دوشنبه 11 آذرماه درمحدوده دانشگاه علوم پزشکی زاهدان فوت 5 نفر با علائم حاد و عفونت شدید تنفسی ثبت شده است که تا کنون وجود عفونت آنفلوآنزا در یک نفر از این افراد به طور قطع به اثبات رسیده است.
وی با اشاره به اینکه به اعتقاد برخی از متخصصین عفونی هنوز هم برای تزریق واکسن آنفلوآنزا بهویژه برای گروههای آسیبپذیر از جمله زنان باردار و افراد بالای ۶۵ سال و مبتلا به بیماریهای مزمن فرصت هست گفت: قدرت ایمنی سازی این واکسن معمولا 2 هفته بعد از تزریق به حداکثر میزان ممکن می رسد.
دکتر طباطبائی با بیان اینکه همکنون در اوج همهگیری آنفلوآنزا قرار داریم و این همهگیری حداقل تا سه هفته آینده ادامه خواهد داشت از والدین خواست تا ضمن اینکه به فرزندان خود توصیه می کنند تا در مدرسه به طور مرتب اقدام به شستشوی دست هیشان می کنند، درصورت بروز علائم از رفتن آنها به مراکز آموزشی جلوگیری نمایند.
وی در پایان ضمن تشکر از رسانه های جمعی و بخصوص صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران که نقش مهمی در ارتقاء آگاهی جامعه در مورد بیماری ها و افزایش سواد سلامت مردم دارند، از اصحاب رسانه و خبرنگاران محترم درخواست کرد تا همچون گذشته توجه ویژه خود را به معرفی راه های پیشگیری و کمک به درمان بیماران معطوف دارند.
comment