به مناسبت هفته سالمند صورت گرفت:برگزاری کارگاه تغذیه سالم در دوران سالمندی
برگزاری کارگاه تغذیه سالم در دوران سالمندی

برگزاری کارگاه تغذیه سالم در دوران سالمندی
این کارگاه با هدف بالا بردن سطح سواد سلامت سالمندان، کارگاه تغذیه سالمندان در سالن معاونت بهداشتی برگزار گردید
به گزارش روابط عمومی - مسعود فیروز کوهی کارشناس تغذیه معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: با افزایش سن و تغییرات در بدن، مشکلاتی را سالمندان با آن روبرو می شوند مانند: اضافه وزن، چاقی، فشار خون بالا، چربی خون بالا، دیابت و بسیاری از بیماری های دیگر که با تعذیه مناسب و شیوه زندگی سالم قابل پیشگیری یا کنترل هستند.
وی در خصوص مصرف آب و مایعات در دوران سالمندی گفت: سالمندان علیرغم نیاز به آب و مایعات، اغلب کمتر احساس تشنگی می کنند و به همین دلیل، احتمال بروزکم آبی، یبوست و سردرد در آن ها زیاد است و بنابراین، سالمندان باید حداقل هر دو ساعت یکبار حتی بدون احساس تشنگی، یک لیوان آب ، چای ، شیر یا سایر مایعات مصرف نمایند .
وی با اشاره به مشکلات دوران سالمندی گفت: با افزایش سن، نیاز به انرژی کمتر می شود و لذا ، غذای مصرفی باید متنوع و انرژی حاصل از غذا متناسب با نیاز فرد باشد و اضافه دریافت موجب اضافه وزن و چاقی می شود که خود منشا بیماری های دیگری است .
فیروزکوهی گفت: با افزایش سن، جذب کلسیم و تولید ویتامین D کاهش می یابد که اثر مخربی بر سلامت استخوان ها دارد و موجب افزایش احتمال شکستگی ها می شود، بنابراین قرار گرفتن در برابر نور ملایم خورشید، استفاده از مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D هر ماه یک عدد و استفاده از غذاهای حاوی ویتامین D مثل غذاهای دریایی، ماهی چرب، زرده تخم مرغ ، شیر و لبنیات غنی شده با ویتامین توصیه می شود .
وی درخصوص یکی از مشکلاتی که با افزایش سن، در بدن اتفاق می افتد، گفت: در برخی افراد عدم تحمل گوارشی شیر تازه اتفاق می افتد و بنابراین، برای تامین کلسیم و پروتئین ها، می توانید از شیرهای بدون لاکتوز، شیر سویا، پودر سنجد ، بادام و مغزها تهیه و مصرف نمایید.
وی ادامه داد: با افزایش سن، توانایی جذب ویتامین B12 در بدن کاهش می یابد و بدین منطور می توانید از شیر و لبنیات، ماهی، جگر، تخم مرغ استفاده کنید و همچنین می توان از مکمل های ویتامین B12 یا قرص ها وکپسول های مولتی ویتامین مینرال با تجویز پزشک، استفاده نمایید .
کارشناس تغذیه معاونت بهداشتی از کاهش دریافت و جذب " روی" در دوران سالمندی خبر داد و گفت: بنابراین لازم است از مواد غذایی غنی از روی بیشتر استفاده شود مانند: گوشت گاو، بوقلمون، ماهی سالمون، اسفناج، میگو، لوبیا قرمز، تخم کتان، تخمه کدو تنبل، تخمه هندوانه، سیر، بادام زمینی، بادام هندی، زرده تخم مرغ، شکلات تلخ، نخود، جگر گاو، برنج قهوه ای، نخود فرنگی ،کنجد، قارچ، پودر کاکائو و از مکمل های حاوی روی هم می توان با تشخیص پزشک استفاده کرد
وی در خصوص افزایش توده بدنی در دوران سالمندی گفت: با افزایش سن، مقدار توده چربی بدن افزایش می یابد و لذا احتمال، چاقی و خطر بیماری هایی مثل فشار خون، دیابت، بیماری های قلبی - عروقی افزایش می یابد و بنابراین لازم است، ورزش های مستمر هوازی و غیر هوازی و برنامه غذایی برای کنترل وزن و عضله سازی صورت گیرد .
فیروز کوهی در خصوص یکی از مشکلات دوران سالمندی گفت: بروز نفخ و برگشت غذا معمولا گریبانگیر برخی سالمندان می شود و بنابراین اجرای روش های آماده کردن حبوبات قبل از پخت و پخت کامل غذا کمک کننده است و مصرف مواد نفاخ با احتیاط باشد و همچنین پروبیوتیک ها مفید هستند مانند ماست، دوغ کفیر و ... و نیز مواد غذایی قابض مفید هستند مانند رب انار یا رب به ، ۱۵ دقیقه بعد از غذا برای کنترل رفلاکس استفاده شوند و مصرف عسل هم بعد غذا به کنترل رفلاکس کمک می کند و با تجویز پزشک از داروهای آنتی رفلاکس نیز میتوان استفاده کرد.
وی گفت: در دوران سالمندی، گاه اشتها و میل به غذا خوردن دچار مشکل می شود و بنابراین بهتر است با تشخیص پزشک یا کارشناس تغذیه، از داروها و مکمل های اشتها اور استفاده شود و مکمل های مولتی ویتامین مینرال هم توصیه می شود و همچنین تعداد وعده ها را بیشتر و مقدار غذای هر وعده را کمتر کنند و هچنین از غذاهای مورد علاقه سالمند تهیه شود تا تمایل بیشتر به مصرف ایجاد کند و نیز غذا ها کم حجم و غنی باشد تا با مصرف کم هم بخش عمده مواد مغدی را تامین کند.
comment