افزایش شیوع بیماری دیابت، فشارخون و عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در استان سیستان و بلوچستان
در گزارش نتایج پیمایش عوامل خطر بیماری های غیرواگیر(STEPS) سال 1400 در استان سیستان و بلوچستان، شیوع بیماری دیابت، فشارخون و عوامل خطر بیماری های غیرواگیر نسبت به سال 1395 افزایش یافت.

افزایش شیوع بیماری دیابت، فشارخون و عوامل خطر بیماری های غیرواگیر در استان سیستان و بلوچستان
در گزارش نتایج پیمایش عوامل خطر بیماری های غیرواگیر(STEPS) سال 1400 در استان سیستان و بلوچستان، شیوع بیماری دیابت، فشارخون و عوامل خطر بیماری های غیرواگیر نسبت به سال 1395 افزایش یافت.
به گزارش روابط عمومی - دکتر سید مهدی طباطبایی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با بیان این مطلب گفت: پديده هاي شهرنشيني و صنعتي شدن جوامع كه با تغييرات وسيع در سبك زندگي همراه است، در كنار بهبود شـاخص هـاي بهداشتي كه سبب افزايش ميزان اميد به زندگي شده است، از مهمترين عوامل افـزايش بـار بيمـاريهـاي غيرواگيـر است.
دکتر طباطبایی افزود: بيماريهاي غيرواگير، مسئول بيش از 53 درصد بار بيماريها در سراسر جهان هستند و بيش از 76 درصد كل بار بيماريهـا در ايـران به بيماريهاي غيرواگير اختصاص دارد.
وی گفت: چهار بيماري ديابت، فشارخون بالا، سرطان و بيماريهاي مزمن تنفسي به همراه چهار عامل خطـر كـم تحركـي، تغذيـه ناسالم، مصرف الكل و دخانيات مهمترين علل مرگ و مير ناشي از بيماريهاي غيرواگير هستند كه احتمـال مـرگ ناشـي از بيماريهاي غيرواگير را افزايش ميدهند و به همين دليل سازمان جهاني بهداشت كنترل اين بيماريها و عوامـل زمينـه سـاز آنها را به عنوان هدف اصلي براي كاهش 25 درصد مرگ و مير ناشي از بيماري هاي غيرواگير تا سال 2025 تعيين كرده است.
وی ادامه داد: بر این اساس با توجه به اهمیت بررسی و برنامه ریزی جامع برای کنترل عوامل خطر بیماری های غیرواگیر، نظام مراقبت عوامل خطر بیماری های غیرواگیر از سال 1383 با اجرای اولین پیمایش بررسی عوامل خطر بیماری های غیرواگیر توسط مرکز تحقیقات بیماری های غیرواگیر و پژوهشگاه علوم غدد و متابولیسم دانشگاه علوم پزشکی ایران با مشارکت دانشگاه های علوم پزشکی کشور اجرا یی شد و این نظام از طریق بررسی های متوالی به گردآوری، پردازش و تحلیل داده های مهم ترین عوامل خطر بیماری های غیرواگیر و سپس بر اساس راهبردها به انتشار اطلاعات مربوطه برای تاثیر گذاری بر سیاست ها و برنامه های کنترل و پیشگیری بیماری های غیرواگیر پرداخته است.
دکتر طباطبایی با اشاره به این موضوع که از سال 1383 تا کنون هفت پیمایش کشوری انجام که هشتمین دور اجرای این مطالعه در اواخر سال 1399 اجرا که نتایج آن در پایان سال 1400 منتشر گردید، افزود: نتایج این مطالعه در زمینه شیوع قابل توجه دیابت و قندخون بالا (FBS) از 9 درصد در سال 1395 به 13.8 درصد در سال 1399، شیوع فشارخون از 20 درصد در سال 1395 به 28 درصد در سال 1399 افزایش داشته است که لزوم توجه بیشتر و برنامه ریزی های جدی در حوزه عوامل خطر بیماری های متابولیک است و همچنین در حوزه سبک زندگی، مواردی نظیر کم بودن میزان فعالیت فیزیکی ، بالا بودن مصرف مواد دخانی و سیگار و سبک تغذیه در استفاده از میزان های مورد انتظار میوه و سبزی و لبنیات قابل توجه است.
گفتنی است: هموطنان عزیز می توانند برای دسترسی به اطلاعات پیمایش عوامل خطر بیماری های غیرواگیر به سامانه ویزیت با آدرس: http://vizit.report/fa/dashboard.html مراجعه و از اطلاعات استانی و کشوری بهره برداری نمایند.
روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment