آلودگی هوا به عنوانچهارمین علت مرگ و میر در جهان شناخته می شود
سالیانه چندین میلیون نفر در جهان به علت آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند و برهمین اساس به عنوانچهارمین علت مرگ و میر پس از فشار خون بالا، مصرف دخانیات و رژیم غذایی نامناسب است.

عبدالحمید بزرگ زاده کارشناس سلامت هوا و تغییر اقلیم مرکز بهداشت استان عنوان کرد: در تقویم رسمی کشورمان، ۲۹ دی ماه به عنوان «روز ملی هوای پاک» ثبت شده و هدف از نامگذاری این روز ایجاد توجه و حساسیت در بین اقشار مختلف جامعه است و شعار امسال این روز " عزم ملی برای هوای پاک با انرژی تجدیدپذیر" است
وی ادامه داد: طوفانهای گردوغباری سیستان و بلوچستان یا همان بادهای 120 روزه در فصول بهار و تابستان و با توالی کمتری در پاییز و زمستان رخ میدهند. از این رو لازم است در هنگام وقوع طوفان از قدم زدن در فضاهای آزاد و ورزش خودداری کنیم و در صورتی که کار ضروری نداریم از منزل خارج نشویم تا در معرض آسیب قرار نگیریم
وی افزود: ذرات گردوغبار از نظر اندازه کاملاً متفاوت هستند و از ذرات درشت (غیرقابلتنفس) تا ریز (قابلتنفس) طبقهبندی میشوند. ذرات درشت گردوغبار حداکثر میتوانند به داخل بینی، دهان و حلق راه پیدا کنند؛ اما ذرات ریز میتوانند به اعماق بیشتر و نواحی حساس مجرای تنفسی و ریه نفوذ کنند. ذرات ریزتر اثرات نسبتاً مهمی بر سلامت انسان میگذارند.
مهندس بزرگ زاده گفت: ذرات طوفانهای گردوغبار، پدیدههای آبوهوایی هستند که در بسیاری از مناطق با آبوهوای خشک و نیمهخشک ایجاد میشوند. وضعیت زمین از نظر نوع خاک، پوشش گیاهی، رطوبت خاک، تأثیر کوهستان و نیز منابع آب از دیدگاه مهار آبهای سطحی و برداشت بیرویه از آن، ایجاد سدها و انحراف مسیر رودخانه، کمبارشی و خشکسالی، وجود شرایط لازم جوی برای ایجاد و انتقال ذرات معلق، وزش بادهای شدید بر روی بیابانهای با خاک نرم و خشک، حرکت صعودی هوا و انتقال قائم ذرات معلق، انتقال ذرات معلق توسط جریانات سطوح فوقانی جو به نقاط دورتر، شرایط و ویژگیهای عمومی جوی و اقلیم منطقه و حتی جنگها رخداده در منطقه از عوامل مستقیم مؤثر بر ایجاد پدیده گردوخاک است.
وی یادآور شد: این پدیده که کیفیت هوا و عمق دید را کاهش میدهد؛ میتواند اثرات سویی بر سلامت انسان بهخصوص افراد دارای مشکلات تنفسی داشته باشد.
comment