در اجلاس وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی مطرح شد:
تعهد ایران به اجرای قطعنامه های سازمان جهانی بهداشت در زمینه پوشش همگانی سلامت
جمهوری اسلامی ایران متعهد به اجرای کامل قطعنامه های سازمان ملل متحد و سازمان جهانی بهداشت در زمینه های توسعه پایدار و پوشش همگانی سلامت است.

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در افتتاحیه شصت و ششمین اجلاس وزرای بهداشت منطقه مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت گفت: جمهوری اسلامی ایران متعهد به اجرای کامل قطعنامه های سازمان ملل متحد و سازمان جهانی بهداشت در زمینه های توسعه پایدار و پوشش همگانی سلامت است.
دکتر سعید نمکی ادامه داد: ایران حتی قبل از بیانیه آلما آتا موفق شده در زمینه پوشش همگانی سلامت و مراقبت های اولیه بهداشتی به دستاوردهای زیادی دست پیدا کند. در همین راستا، بالغ بر 17 هزار خانه بهداشت در روستاهای سراسر کشور و پایگاه های سلامت ایجاد شده که از این طریق به پوشش 100 درصدی روستاها و 90 درصدی شهرها دست پیدا کرده ایم.
وی افزود: همچنین، طبق آمار نرخ مرگ و میر مادران از حدود 200 مورد در هر 100 هزار نفر به 20 نفر در هر 100 هزار نفر کاهش یافته و نرخ مرگ و میر کودکان زیر 5 سال هم از 120 مورد در هر 1000 نفر، به 13.4 نفر در 1000 نفر کاهش یافته است. ضمن اینکه پوشش 98 درصدی واکسیناسیون کودکان نیز حاصل شده است.
دکتر نمکی با اشاره به اینکه موفقیت های ایران در حوزه سلامت و مراقب های اولیه بهداشتی قابل الگوبرداری برای سایر کشورهای جهان است، عنوان کرد: در سال 2014 طرح تحول نظام سلامت در ایران با هدف ایجاد دسترسی برای همه ایرانیان به خدمات بهداشتی و درمانی اجرا شد، بدون اینکه بار مالی به مردم وارد شود.
وی با بیان اینکه امروز جهان با چالش بیماری های غیرواگیر و در راس آن فشارخون، مواجه است که باید برای آن چاره ای اندیشید، توضیح داد: در تابستان امسال بسیج ملی فشارخون به منظور غربالگری در این حوزه انجام شد که با استقبال توصیف نشدنی 31 میلیون نفری از سوی جمعیت بالای 30 سال ایران مواجه شد و در جریان این بسیج توانستیم، 2 میلیون مورد جدید فشارخون را شناسایی کنیم که به سمت درمان هدایت می شوند.
وی با ابراز نگرانی درباره افزایش مصرف دخانیات در کشورهای منطقه عنوان کرد: کشورهای عضو کنوانسیون مبارزه با دخانیات باید تلاش کنند تا به هدف کاهش 25 درصدی مصرف دخانیات و تجارت غیرقانونی مواد مخدر تا سال 2025 دست پیدا کنند.
دکتر نمکی با اشاره به دستاورد بزرگ ایران در زمینه کسب گواهینامه حذف سرخک که اخیرا به دست آمد، توضیح داد: در زمینه ریشه کنی مالاریا نیز در مسیر درستی قرار داریم.
ایران یک رهبر بهداشتی در منطقه است
دبیر کل سازمان جهانی بهداشت نیز در این مراسم گفت: ایران یک رهبر بهداشتی برای منطقه به ویژه در مراقبت های اولیه سلامت است و در این زمینه و همچنین مراقبت از مادران و کودکان و کنترل بیماری ها، اقدامات و پیشرفت های خوبی داشته است.
دکتر تدروس ادهانوم گبریسوس اظهار کرد: جمعیت ایران در حال سالمند شدن است و سازمان جهانی بهداشت مصمم است که به پایداری و توسعه بهداشت به ایران کمک کند، اما منطقه با چالش های زیادی روبرو است و براساس گزارش های سازمان جهانی بهداشت، از سال 2000 تا 2050 هزینه های بهداشتی افزایش پیدا می کند و پرداختی از جیب به 40 درصد خواهد رسید.
دکتر تدروس اضافه کرد: اگرچه نرخ مرگ و میر در جهان در 30 سال گذشته کاهش قابل توجهی یافته است، اما در منطقه مدیترانه شرقی، دومین منطقه از نظر مرگ و میر بوده که نیازمند اقدامات عملی و حمایت از سلامت مادران و نوزادان است و باید اطمینان دهیم که کودکان بیشتری برای ادامه زندگی در سلامت زندگی می کنند و بدون وجود بهیاران و پرستاران، دستیابی به این اهداف، امکان پذیر نیست.
وی افزود: بیانیه تهران در خصوص سبک زندگی بهداشتی سالم و اهمیت پیشگیری از بیماری های غیرواگیر را نشان می دهد. افزون بر این، به موضوع مبارزه با مصرف مواد مخدر نیز پرداخته و در خصوص آن تاکید زیادی شده است.
بهداشت همواره مقدم و مورد تاکید است
مدیر کل دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت نیز خاطرنشان کرد: شصت و ششمین اجلاس وزرای بهداشت امسال با شعار "سلامت برای همه توسط همه" در ایران برگزار می شود و با توجه به تغییرات منطقه ای، اهمیت ویژه دارد اما اعتقاد دارم که بهداشت همواره مقدم و مورد تاکید است و امیدواریم که بیانیه تهران بتواند باعث تقویت پوشش همگانی سلامت در کشورها شود.
دکتر احمد المنظری افزود: منطقه ما، تمدن و فرهنگ کهن و همچنین ثروت های زیادی ادارد اما از سویی با بحران های زیادی از جمله بحران های سیاسی روبرو است و این ممکن است موجب ایجاد مشکل در ارائه خدمات بهداشتی و درمانی شود و در طول سالهای گذشته از مراکز بهداشتی زیادی در سطح منطقه بازدید کردم که مشکلات زیادی داشته اند و گیرندگان خدمات، با محدودیت هایی روبرو بوده اند.
مدیر کل دفتر مدیترانه شرقی سازمان جهانی بهداشت یادآور شد: برای اهداف 2023 نقشه هایی ترسیم شده و تلاش های زیادی انجام شده تا گام های عملی برای تحقق این اهداف برداریم. بر اساس وظیفه کاری، اخلاقی و انسانی و فرمایشات پیامبر اکرم(ص)، مومن برای مومن مانند یک بنیان محکم است و به قول سعدی "بنی آدم اعضای یکدیگرند/ که در آفرینش ز یک گوهرند" بنابراین باید با همیاری و همکاری، در راستای اهداف 2023 تلاش کنیم تا همه شهروندان از خدمات بهداشتی و درمانی بدون تبعیض و محدودیت، بهره مند شوند
comment