کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از علل اصلی عقب ماندگی ذهنی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بهترین زمان برای تشخیص بیمای های کم کاری تیروئید نوزادان را 3 تا 5 روز بعد از تولد عنوان کرد.

کم کاری مادرزادی تیروئید یکی از علل اصلی عقب ماندگی ذهنی
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بهترین زمان برای تشخیص بیمای های کم کاری تیروئید نوزادان را 3 تا 5 روز بعد از تولد عنوان کرد.
به گزارش روابط عمومی - دکتر سید مهدی طباطبایی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ضمن گرامیداشت هفته ملی اطلاع رسانی تیروئید گفت: به دنبال برنامه غربالگری کم کاری تیروئید در کشور، سالانه حدود 2 هزار و 500 بیمار تشخیص داده میشوند، که اگر این افراد شناسایی نمیشدند سالانه حدود 100 هزار نمره از ضریب هوشی جامعه کم میشد و بر این اساس با اجرای این برنامه سالانه حدود 100 هزار نمره به ضریب هوشی جامعه افزوده میشود.
دکتر طباطبایی وجود مناطق سیاری، دسترسی سخت به بعضی از مناطق استان و وجود افراد دو تابعیتی که در تردد هستند را چالش های برنامه غربالگری کم کاری تیرویید مادرزادی عنوان کرد و افزود: بروز کم کاری تیرویید در سال 99 در دانشگاه علوم پزشکی زاهدان، 2/2 به ازای هر هزار تولد زنده بود که حد انتظار کشوری بروز غربالگری تیرویید نوزادان 3 مورد به ازای هزار تولد زنده می باشد که در صد پایینی را شامل می گردد.
وی گفت: والدین برای غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید نوزادان در سه تا پنج روزگی پس از تولد به مراکز و پایگاه های سلامت مراجعه می نمایند، حتما لازم است والدین نوزادان را 72 ساعت پس از تولد برای نمونه گیری خون از پاشنه پا که اقدامی بسیار بی خطر است به مراکز خدمات جامع سلامت ببرند.
وی ادامه داد: همزمان با غربالگری تیروئید نوزادان، غربالگری بیماری فنیل کتونوری نیز انجام میگیرد. تاکنون در کشور 6 میلیون نوزاد مورد غربالگری قرار گرفته که بیش از 14 هزار بیمار تشخیص داده و تحت درمان به موقع قرار گرفتند. در غیر اینصورت سالانه تعداد زیادی از کودکان به ناهنجاریهای شدید از جمله عقب ماندگی شدید ذهنی مبتلا میشوند. برنامه غربالگری کم کاری مادرزادی تیروئید در نوزادان از سال 83 به صورت پایلوت در چند دانشگاه اجرایی و در سال 84 در سیستم سلامت کشور ادغام شد و طی دو سال به پوشش بالای 90 درصدی رسید.
دکتر طباطبایی افزود: در زمان بارداری مادرانی که از داروهای مرتبط با کم کاری تیروئید مانند لووتیروکسین استفاده میکنند این دارو نباید قطع شود بلکه فاصله کنترل مادر توسط پزشک باید کوتاه تر شود و در مجموع مصرف کافی ید در زنان باردار به ویژه در سه ماهه اول بارداری باید مورد توجه قرار گیرد.
گفتنی است: از 4 الی 10خرداد ماه هر سال (مصادف با25 می لغایت 31می) به نام هفته جهانی اطلاع رسانی بیماری تیرویید نام گذاری شده است.
comment