پوکی استخوان، بیماری نامرئی که به جان استخوان های می افتد
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه گفت: پوکی استخوان بیماری نامریی است، یعنی تا زمانی که یک استخوان نشکند، علایمی از خود بروز نمی دهد.

پوکی استخوان، بیماری نامرئی که به جان استخوان های می افتد
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه گفت: پوکی استخوان بیماری نامریی است، یعنی تا زمانی که یک استخوان نشکند، علایمی از خود بروز نمی دهد.
به گزارش روابط عمومی - دکترمجید سرتیپی، مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت:20 اکتبر، مصادف با 29 مهرماه روز جهانی پوکی استخوان نامگذاری و به دلیل اهمیت تشخیص زود هنگام در پیشگیری از عوارض این بیماری، شعار این روز "مهار پوکی استخوان با تشخیص به موقع" اعلام شده است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه پوکی استخوان یکی از شایع ترین بیماری های غیر واگیر است. در دنیا در افراد بالای 50 سال، از هر سه زن یک نفر و از هر پنج مرد یک نفر به این بیماری مبتلاست. کمپین پوکی استخوان از 29 مهر تا 6 آبان ماه سال جاری با هدف آموزش و اطلاع رسانی به عموم مردم و به خصوص زنان یائسه بزرگتر از 50 سال، زنان در دوران باروری، مردان بزرگتر از 50 سال، بیماران استئوپروتیک آغاز می شود.
به گفته دکتر سرتیپی، ابتلا به پوکی استخوان یا استفاده از درمان های پوکی استخوان، خطر ابتلا به ویروس کرونا یا عوارض جدی آن را افزایش نمی دهد: با این حال، اکنون اهمیت پیشگیری از شکستگی در افراد مبتلا به پوکی استخوان از هر زمان دیگری بیشتر است.
دکتر سرتیپی افزود: پوکی استخوان نامریی است، یعنی تا زمانی که یک استخوان نشکند، علائمی از خود بروز نمی دهد، در فرد مبتلا به این بیماری، یک سقوط ساده از ارتفاع کم، چرخش ناگهانی، خم و راست شدن سریع یا حتی افتادن در یک چاله کوچک می تواند سبب شکستگی استخوان شود.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: بیشترین شکستگی مربوط به پوکی استخوان در ناحیه های لگن، ستون مهره ها، مچ یا قسمت بالای بازو رخ می دهد.
وی ادامه داد: البته گاهی شکستگی یک استخوان می تواند در ادامه به شکستن دیگر استخوان ها نیز منجر شود، بنابراین لازم است در اسرع وقت نسبت به تشخیص و درمان این بیماری اقدام لازم صورت گیرد.
وی با اشاره به این موضوع که شروع یائسگی، آغاز ضعف در استخوان ها است، افزود: شروع یائسگی در خانم ها، آغازگر ضعف در استخوان هاست، به همین دلیل بانوان باید از جوانی به فکر حفظ تراکم و سلامت استخوان های خود باشند، از آنجا که پوکی استخوان علائم آشکاری ندارد، لازم است در ارتباط با سلامت استخوان ها با پزشکتان مشورت کنید.
وی گفت: افراد بالای 60 سال بیشتر از بقیه در معرض پوکی استخوان قرار دارند، البته این بدان معنی نیست که افراد با سن پایینتر در خطر ابتلا به این بیماری نیستند.
دکتر سرتیپی اصلی ترین عوامل خطر ابتلا به پوکی استخوان یا شکستگی های ناشی از آن را بیماری هایی مانند روماتیسم مفصلی، دیابت، سرطان پستان یا پروستات و یا بیماری های گوارشی عنوان کرد و گفت: همچنین استفاده طولانی مدت از داروهای گلوکوکورتیکوئید) مانند هیدروکورتیزون (خطر ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می دهد، سبک زندگی کم تحرک و بدون فعالیت بدنی، کم وزن بودن (شاخص توده بدنی زیر 19)، سیگار کشیدن و یا نوشیدن الکل، یائسگی زودرس، سابقه شکستگی لگن یا ابتلا به پوکی استخوان در والدین، مصرف کم کلسیم و دوری زیاد از آفتاب از دیگر دلایل ابتلا به این بیماری است.
مدیر پیشگیری و مبارزه با بیماری های دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: سنجش سلامت استخوان که به طور معمول شامل میزان خطر شکستگی استخوان است، تعیین می کند شما تا چه حد در معرض خط ابتلا به پوکی استخوان قرار دارید.
وی افزود: متداول ترین روش برای تعیین سنجش تراکم استخوان BMD (Bone Mineral Densitometry )، اسكن تراكم استخوان یا سنجش ميزان جذب اشعه ایکس(DXA) است و در این اسکن سریع و کم تهاجمی، میزان تراکم استخوان در ناحیه لگن و ستون فقرات مورد ارزیابی قرار می گیرد، نتیجه این سنجش نشان می دهد که فرد تا چه حد مبتلا و یا در معرض ابتلا به پوکی استخوان است.
comment