شناسایی افراد مبتلا، مراقبت و درمان سه هدف مهم در برنامه کنترل ایدز
اول شناسایی افراد مبتلا و اینکه این افراد به خدمات درمانی دسترسی پیدا کنند و تحت مراقبت و درمان قرار گیرند و باید تا آخر عمر درمان را ادامه دهند تا با یک درمان موثر، تعداد ویروس در خون آنها به قدری پایین آید که ضمن تضمین سلامت خود، احتمال انتشار بیماری ایدز به سایرین به حداقل ممکن برسد.
_crop.jpeg)
به گزارش روابط عمومی- دکتر خداداد شیخ زاده معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در نشست کمیته نظارت بر اجرای برنامه ملی استراتژیک کنترل عفونت اچ ای وی با بیان این مطلب گفت: اچ آی وی یک بیماری عفونی قابل کنترل است در صورت تشخیص و درمان به موقع، هم فرد می تواند طول عمر طبیعی داشته باشد و هم امکان انتقال بیماری به دیگران به حداقل ممکن می رسد.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: اچ آی وی متعلق به گروه جمعیتی، نژاد و یا ملیت خاصی نیست و هر انسان درصورتی که در معرض تماس با ویروس اچ آی وی قرار گیرد، می تواند مبتلا به اچ آی وی شود، این بیماری یک بیماری عفونی مانند سایر بیماریهای عفونی است، همه انسانها در معرض تماس با ویروس اچ آی وی قراردارند و این امر ارتباطی به عقاید و دین و مذهب افراد ندارد.
به گفته دکتر شیخ زاده، اچ آی وی با روشهای درمانی کنونی، دیگر یک بیماری کشنده نیست و اگر به موقع تشخیص داده شود و تحت مراقبت و درمان قرار گیرد، نه تنها فرد می تواند تا آخر عمر بدون علامت و عوارض بماند، بلکه خطر انتقال به دیگران را نیز نخواهد داشت.
وی انگ و تبعیض را یکی از چالش های این بیماری عنوان کرد و افزود: انگ، تبعیض و ترس از بیماری ایدز منجر می شود، افراد برای تشخیص ایدز اقدام نکنند و یا درصورت تشخیص، برای دریافت خدمات مراجعه نکنند و یا اگر تحت درمان هستند، درمان را نیمه کار رها کنند.
وی گفت: این بیماری یک بیماری مزمن شبیه دیابت است زمانی که فرد تحت درمان قرار گیرد هم خودش می تواند زندگی سالمی داشته باشد و هم تعداد ویروسها در خونش کم می شود و بنابراین بیماری را خیلی کمتر به دیگران منتقل می کند و به این ترتیب بیماری در آن جوامع کنترل شده است.
وی ادامه داد: کنترل این بیماری فقط زمانی امکان پذیر است که افراد مبتلا از بیماری خود مطلع باشند و برای گرفتن خدمات مراقبت و درمان اقدام کنند و همچنین خدمات مراقبت و درمان را به صورت مستمر دریافت کنند.
دکتر شیخ زاده افزود: اچ آی وی هیچ علامت مشخصی ندارد این بیماری هیچ نشانه مشخص ندارد که با آن بشود به وجود بیماری شک کرد و باورهای غلط و نگرشهای منفی در جامعه باعث می شود افراد از ترس اینکه دیگران متوجه بیماری آنها بشوند برای تشخیص اقدام نکنند و این بیماری فقط از طریق آزمایش خون قابل تشخیص است و این آزمایش بصورت رایگان وکاملا محرمانه در تمامی مراکز مشاوره بیماریهای رفتاری قابل انجام می باشد .
لازم به ذکر است: پنجمین برنامه ملی استراتژیک کنترل عفونت اچ آی وی ((sipدر راستای سیاست های کلان نظام سلامت و با هدف به صفر رساندن موارد جدید ابتلا به عفونت اچ آی وی و مرگ ناشی از آن، با مشارکت تمامی ارگانها و سازمانهای دست اندرکار اعم از دولتی و غیر دولتی و همکاری نهاد های ملی و بین اللملی تلاش می کنند تا ضمن رفع کامل تبعیض وکاهش انگ ناشی از بیماری شرایطی را فراهم آوردند تا امکان دسترسی عادلانه و یکسان برای همه اقشار جامعه اعم از زن، مرد و کودک؛ صرفنظر از نژاد، آئین و مذهب به خدمات پیشگیری،تشخیص، مراقبت و درمان فراهم آید.
گفتنی است: سومین کمیته نظارت بر اجرای برنامه ملی استراتژیک کنترل عفونت اچ ای وی(SIP) با حضور سایر دستگاه های اجرای و نهاد های این برنامه صبح امروز در معاونت بهداشتی دانشگاه برگزار شد.
روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment