در شرایط بحران چگونه به آرامش خود و اطرافیانمان کمک کنیم
اخبار این روزها می تواند باعث اضطراب شما و خانواده تان شود که پیامد این اضطراب باعث واکنشهای روانی و جسمی متفاوتی در افراد مختلف میشود، بخاطر بسپارید حالاتی که این روزها تجربه میکنید واکنشهایی طبیعی است به اتفاقات ناگوار و غیر طبیعی، پس بدون هیچگونه خجالت و سرزنشی در مورد خود و اطرافیانتان اصول خودمراقبتی را برای حفظ و بهبود سلامت روانتان انجام دهید.

در شرایط بحران چگونه به آرامش خود و اطرافیانمان کمک کنیم
اخبار این روزها می تواند باعث اضطراب شما و خانواده تان شود که پیامد این اضطراب باعث واکنشهای روانی و جسمی متفاوتی در افراد مختلف میشود، بخاطر بسپارید حالاتی که این روزها تجربه میکنید واکنشهایی طبیعی است به اتفاقات ناگوار و غیر طبیعی، پس بدون هیچگونه خجالت و سرزنشی در مورد خود و اطرافیانتان اصول خودمراقبتی را برای حفظ و بهبود سلامت روانتان انجام دهید.
به گزارش روابط عمومی - فاطمه سرگزی مدیر سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه اظهار داشت: اخبار را فقط از مراجع و منابع رسمی و تایید شده دنبال کنید و به شایعات توجه نکنید ودر صورت شنیدن شایعات اقدام به انتقال آن به سایر افراد ننمایی و در مورد حسها و نگرانی های خود با دوستان و خانواده، صحبت کنید، میتوانید از تماس تلفنی وپیامکی استفاده کنید
و با اطراقیان در تماس باشید.
مدیر سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: سعی کنید فعالیتهای هرچند کوچکی در منزل انجام دهید و میتوانید در خانه ورزش کنید یا اگر دسترسی دارید در حیاط منزل یا وسایل ورزشی و تفریحی در منزل فعالیت خود را حفظ کنید.
وی گفت: افراد مبتلا به افسردگی، ممکن است اعتمادبنفس پایینی در انجام کارها مانند رانندگی، بیرون رفتن دارند، توانمندیهای قبلی تان را به خودتان یادآوری کنید، نظم زندگی خود را حفظ کنید.
وی ادامه داد: برای یک روز یا حداکثر یک هفته هدفهای کوچک برای خودتان تعیین کنید و برای انجام آن برنامه ریزی کنید و از روش ذهن آگاهی استفاده کنید، و روی"اکنون" و " اینجا"تمرکز نمایید و دائم فکر نکنید چه اتفاقی در آینده خواهد
سرگزی با اشاره به این نکته که روشهای آرامسازی را یاد بگیرید و به کار ببرید افزود: تنفس عمیق، مراقبه، حرکات کششی و روی مسائلی که قادر به کنترل آن نیستید، تمرکز نکنید، به خودتان یادآوری کنید که با کمک نیروهای امنیتی و نظامی و با کمک خدا این دوره کوتاه و گذرا است.
وی افزود: دعا کنید و با افرادي كه اعتقادات معنوي مشابه با شما دارند ارتباط برقرار كنيد و با دوست یا فردی که برایتان شنونده خوبی باشد وشما را قضاوت یا نصیحت نکند در ارتباط باشید
وی در خصوص سالمندان نیز گفت: اتفاقات اخیر می تواند باعث اضطراب سالمندان شود. عدم ارتباط با محیط خارج این نگرانی را تشدید می کند، از آنها سئوال کنید تا نگرانیهایشان را بهتر متوجه شوید و بهتر کمک کنید، با صبوری به صحبت های آنان خوب
گوش کرده و فرصت دهید تا صحبتشان را تمام کنند، به آنها بگویید که شما در کنارشان هستید و دیدار کمتر برای مراقبت و پیشگیری است.
مدیر سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه افزود: به انها توصیه کنید قدم بزنند، یا در خانه، یا اگر دسترسی دارند در حیاط یا یک مکان خلوت نزدیک منزل؛ و در خانه ورزش و نرمش کنند، بیکاری و بی تحرکی در طول روز می تواند باعث بی خوابی افراد در شب بشود، به آنها توصیه کنید خواب روز را محدود کنند.
وی تنهایی را یکی از مشکلات دوران سالمندی عنوان کرد و افزود:. در شرایط فعلی که توصیه میشود افراد از خانه کمتر خارج شوندو با انها بیشتر از قبل تماس تلفنی داشته باشید، برای گذراندن وقت برایشان کتاب های الکترونیکی، فایل های صوتی و تصویری سرگرم کننده وآرامشبخش ارسال کنید.
به گفته مدیر سلامت روان معاونت بهداشتی دانشگاه شرایط موجود ممکن است باعث تشدید یا ایجاد اضطراب و افسردگی شود که نشانه هایش در سالمندان ممکن است متفاوت باشد و خیلی وقت ها بصورت مشکلات جسمی، بی قراری، حواس پرتی بروز می کند، در شرایطفعلی توصیه این است که برای موارد غیرضروری به پزشک مراجعه نکنیم و یا اگر ممکن باشد می شود تلفنی با پزشک معالج مشورت کنییم، در صورتی که علامت جدید یا جدی مانند تنگی نفس یا تغییر در هوشیاری پیش آمد، آنها را برای مراجعه به مراکز درمانی همراهی کنید.
وی در خصوص کودکان نیز گفت: کودکان مانند بزرگسالان و حتی بیشتر از آنها تحت تاثیر بحرانها و استرسها قرار میگیرند، کودکان ممکن است با توجهبه سنشان واکنشهای هیجانی و افکار مختلف مانند دنبال مقصر گشتن، بزرگنمایی خطرات، یا انکار خطرات داشته باشند، هرچند اغلب نمیتوانند در مورد آن به خوبی صحبت کنند و ممکن است به شکلهای متفاوتی به آن واکنش نشان دهند، مثلا به والدین بچسبند، گوشه گیر، مضطرب، بیقرار، عصبانی شوند و حتی شب ادراری پیدا کنند.
وی با اشاره به این موضوع که چگونه با کودکان در مورد شرایط بحرانی گفتگو کنیم افزود: کودکان میزان امن بودن خودشان را از هیجانات والدین متوجه میشوند، پس در هنگام گفتگو با کودک، با آرامش صحبت کنید، الگوی خوبی برای کودک باشید، در شرایط بحران اول باید استرس خودتان را مدیریت کنید تا بتوانید استرس فرزندتان را مدیریت کنید، تلاش کنید بر ترسهایتان مسلط باشید. هر چند لزومی ندارد نگرانی خود را از کودک مخفی کنید و اگر کودک متوجه استرس شما شد، علت نگرانی و استرس خود را به زبان ساده با او درمیان بگذارید.
سرگزی ادامه داد: ابتدا دانسته ها و نگرانیهای کودک را در مورد بحران بپرسید و بررسی کنید آیا سوء برداشتها و نگرانیهای کاذبی دارد، از کودک بپرسید راجع به این موضوع چه شنیده ای؛ راجع به این شرایط چه فکری داری و چه چیزهایی نگرانت میکند.
وی افزود: کودک را تشویق کنید، در مورد اتفاقها و ترسهایش حرف بزند و گوش کنید، ولی کودک را برای حرف زدن و بیان احساسات تحت فشار قرار ندهید به او بگویید که تجربه احساسات مختلف مانند ترس در این شرایط طبیعی است.
به گفته سرگزی، در شرایط سخت، هرچه سن کودکان کمتر باشد، به توجه، اطمینان بخشی و آرامش بیشتری نیاز دارند، به کودک بگوییدکنارش هستید و از او حمایت میکنید، همه ی اطلاعات را یکجا به کودک ندهید. در هر مرحله اطلاعات مورد نیاز را در اختیار کودک قرار دهید و لازم نیست پاسخ همه سوالات او را بدانید و از دادن اطلاعاتی که از درستی آن ها مطمئن نیستید یا چیزی نمیدانید، اجتناب کنید
مدیر سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی زاهدان افزود: کودکان درشرایط بحران و پس از وقوع حوادث ناگوار بیش از هر زمان دیگری نیاز به بازی وتفریح دارند، بازی باعث منحرف کردن توجه آنان از استرس می شود و به آنها آرامش می دهد، سعی کنید برنامه های سرگرمی و بازی کودکان را بیشتر کنید و وقت بیشتری به کودکان اختصاص بدهید، با آنها صحبت کنید و به نگرانیشان گوش دهید.
روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی در مانی زاهدان
comment