حاشیه شهر، مقصد بازدید نظارتی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
در ادامه بازدیدها از روند ارائه خدمات بهداشتی و درمانی، دکتر حبیب غزنوی به اتفاق معاون بهداشتی دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت شهرستان زاهدان از تعدادی از مراکز مستقر در حاشیه شهر زاهدان بازدید کرد.

حاشیه شهر، مقصد بازدید نظارتی سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زاهدان
در ادامه بازدیدها از روند ارائه خدمات بهداشتی و درمانی، دکتر حبیب غزنوی به اتفاق معاون بهداشتی دانشگاه و رئیس مرکز بهداشت شهرستان زاهدان از تعدادی از مراکز مستقر در حاشیه شهر زاهدان بازدید کرد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در این بازدید که صبح روز یکشنبه 29 خرداد ماه 1401 انجام شد، ضمن خداقوت و تشکر از فعالیت ها و خدمات مجموعه کارشناسان و کارکنان حوزه بهداشت، از نزدیک با مدافعان سلامت و مراجعان این مراکز به گفت و شنود پرداخت و مهمترین موانع ارائه خدمت در این مراکز را مورد ارزیابی قرار داد.
مرکز تسهیلات زایمانی حضرت ولی عصر عج الله تعالی فرجه الشریف، پایگاه سلامت ضمیمه و مرکز خدمات جامع سلامت شهری عمار یاسر در انتهای شمالی خیابان شهید باقری، مرکز جامع خدمات سلامت شهری و روستائی حاجی آباد (دائی آباد) و تیم های سیار واکسیناسیون فعال در حاشیه شمالی شهر زاهدان از مهمترین مواردی بود که در این بازدید مورد ارزیابی قرار گرفت.
حمایت های بیمه ای از خدمات غربالگری و بیماریابی
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در این بازدید با تاکید بر اهمیت حوزه بهداشت در حفظ سلامت عمومی گفت: پیشگیری از وقوع بیماری ها علاوه بر دستاوردهای غیر قابل احصاء در زندگی شخصی و اجتماعی انسان ها، تاثیرات عمیقی نیز در کاهش هزینه های تحمیلی به مردم و دولت دارد.
وی با تشریح فعالیت های پیشگیری در 3 سطح اولیه، ثانویه و ثالثیه گفت: مهمترین فعالیت در سطح یک پیشگیری شامل حذف عوامل خطر بیماری از محیط زندگی و یا کنترل این عوامل است که عموما قبل از وقوع بیماری انجام می شود و طبیعتا نیازمند تغییر در سبک زندگی انسان هاست.
دکتر غزنوی مهمترین اقدام در سطح دو پیشگیری را تشخیص زودهنگام بیماری ها به منظور مداخله به موقع و کاهش آسیب های احتمالی بیماری برشمرد و گفت: یکی از وظائف حوزه بهداشت، انجام برخی غربالگری هاست که در بسیاری از موارد مانند ماموگرافی و یا تشخیص خون مخفی در مدفوع به خدمات آزمایشگاهی و یا رادیولوژی نیاز دارد.
سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زاهدان با اشاره به هزینه بر بودن برخی از این غربالگری ها گفت: بر اساس تجارب موجود به هر میزانی که در زمینه تشخیص زودهنگام بیماری ها هزینه کنیم، شاهد کاهش چند برابری هزینه های تحمیل شده به مردم و نظام سلامت در مراحل بعدی بیماری هستیم.
وی با تشکر از سازمان های بیمه گر استان گفت: خوشبختانه در جلساتی که با رئیس و اعضاء شورای هماهنگی بیمه های استان برگزار شده است شاهد نگاه نو و مترقی در زمینه ورود بیمه ها به حوزه بهداشت بودیم.
دکتر غزنوی با اشاره به شرایط خاص استان و مشکلات مالی هم استانی های عزیزمان گفت: انتظار داریم تا سازمان های بیمه گر با توجه به مشکلات اقتصادی مردم، با جدیّت بیشتری به حمایت از فعالیت های غربالگری و تشخیص زودهنگام بیماری ها ورود کنند و امیدواریم بتوانیم نسخه جدیدی از فعالیت این سازمان ها در حوزه بهداشت را با پیشتازی استان سیستان و بلوچستان به نظام سلامت کشور معرفی کنیم.
دکتر غزنوی ادامه داد: سطح سوم پیشگیری نیز شامل فعالیت هائی است که بعد از پایان بیماری و به منظور بازگشت هر چه سریعتر فرد به چرخه زندگی عادی صورت می گیرد و فعالیت های بازتوانی همچون فیزیوتراپی را شامل می شود که خوشبختانه به طور نسبی و قابل قبول مشمول حمایت های بیمه ای است.
حضور اتباع غیر ایرانی در حاشیه شهر و ضرورت تدوین نسخ های منحصربفرد
مرکز تسهیلات زایمانی حضرت ولی عصر عج الله تعالی فرجه الشریف یکی دیگر از واحدهای مورد بازدید توسط سرپرست دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بود.
بر اساس طرح گسترش شبکه بهداشت و درمان کشور، تسهیلات زایمانی صرفا در مناطق روستائی و عشایری تعریف شده است و وظیفه این مراکز ارائه خدمات زایمان طبیعی بهداشتی به ساکنان مناطق روستائی است.
با این وجود به دلیل شرایط خاص شهر زاهدان و حضور جمع کثیری از اتباع غیر ایرانی که توان مالی استفاده از خدمات بیمارستانی را ندارند، 2 مرکز تسهیلات زایمانی در حاشیه شمالی شهر زاهدان راه اندازی شده است.
خوشبختانه این مراکز تاثیر انکار ناپذیری در افزایش میزان زایمان های بهداشتی در شهر زاهدان و گاه میزان مرگ و میر مادران و نوزادان داشته است و در حال حاضر علاوه بر شهروندان غیر ایرانی، تعداد زیادی از ساکنان ایرانی حاشیه شهر زاهدان نیز به دلیل تعرفه پائین از خدمات زایمان طبیعی در این مراکز استفاده می کنند و همه ماهه بیش از 400 مورد زایمان طبیعی در شرایط بهداشتی در این 2 مرکز انجام می شود.
کاهش پوشش واکسیناسیون کودکان، بدترین عارضه همه گیری کرونا در حوزه بهداشت
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز در حاشیه بازدید از مراکز حاشیه شهر زاهدان گفت: پوشش واکسیناسیون کودکان تا قبل از همه گیری کووید_۱۹ قریب به ۱۰۰ درصد بود امّا متاسفانه درصد پوشش واکسیناسیون عمومی در مناطق مختلف شهری و روستائی در محدوده تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی زاهدان حدود ۱۰ درصد کاهش یافته است.
دکتر مهدی زنگنه با اشاره به تاثیرات شگرف و شناخته شده واکسن ها در کنترل بیماری هایی مانند دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، سرخک، سرخجه، فلج اطفال، هپاتیت و امثال آن گفت: بر اساس برنامه سراسری واکسیناسیون در جمهوری اسلامی ایران، کودکان در بدو تولد، ۲ ماهگی، ۴ ماهگی، ۶ ماهگی، ۱۲ ماهگی, ۴ تا ۶ سالگی و ۱۲ سالگی واکسن های خود را دریافت می کنند.
وی با درخواست از هم استانی های عزیز برای جدی گرفتن موضوع واکسیناسیون کودکان گفت: برای تکمیل برنامه واکسیناسیون کافیست کودک خود را در زمان مقرر به نزدیکترین خانه بهداشت روستایی، پایگاه سلامت شهری و یا مراکز جامع خدمات سلامت شهری یا روستایی بیاورید.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: با توجه به مشکلات دسترسی و مشکلات ناشی از عدم جدیت هموطنان و ساکنان غیر ایرانی حاشیه شهر زاهدان، تعدادی از تیم های سیار نیز در این مناطق حضور پیدا می کنند تا نسبت به لکه گیری برنامه واکسیناسیون اقدام کنند و کودکانی را که والدینشان برای واکسینه کردن آنها اقدام نکرده اند را شناسائی کنند.
وی در عین حال تاکید کرد که این اقدامات موضعی و مقطعی به هیچ وجه نمی تواند جایگزین مشارکت مسئولانه هم استانی های عزیز در مراجعه به موقع به مراکز ارائه خدمات واکسیناسیون باشد.
روابط عمومی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زاهدان
comment